Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Waarom zwemmen goed voor je is

Na de zomer komt het ideale seizoen om iets aan je gezondheid, gewicht en conditie te doen qua sport. Er zijn mensen die hebben hun ding al jaren gevonden, zitten bij een gezellige sportclub en weten soms niet eens wat ze moeten kiezen, omdat ze alles leuk vinden. Maar er zijn ook mensen, zoals ondergetekende, die eigenlijk nog niet gevonden hebben wat ze zoeken. Ik zoek een sport waar je niet meteen ál te moe van wordt als het niet hoeft, waar je ook met plezier naartoe gaat en die daardoor ook goed vol te houden is.

 

Waarom zwemmen goed voor je is

Een sport waarbij je kunt ontspannen

Als je net zoals ik vaak binnen achter een computer werkt is het heerlijk om wat meer beweging te hebben. Om eerlijk te zijn ben ik voor hardlopen of fietsen vaak te moe en vind ik het in de winter niet fijn buiten in het schemer langs eenzame weggetjes te sporten. Ik besloot daarom eens in het plaatselijk zwembad te informeren naar welke mogelijkheden er zijn om in heerlijk verwarmd water wat meer aan lichaamsbeweging te doen. Komt mijn nieuwe bikini die ik onlangs had gekocht ook meteen van pas!

 

Zwemtas met bikini ingepakt? Go!

De mevrouw achter de balie vertelde me onder andere over baantjes zwemmen in de ochtend, wanneer het lekker stil en rustig is in het zwembad en ik dacht: ‘’Let’s give it a try’’. Ik moest me wel even over een drempeltje heen zetten, zoals alles wat nieuw is en waarbij je niet weet wat je precies te wachten staat. Ik maakte mijn zwemtas met bikini, handdoek en badslippers alvast klaar en besloot heel dapper de volgende ochtend om 7 uur bij het zwembad te zijn. Wel vroeg, maar het leek me toch al een prima voornemen om eerder mijn bed uit te komen, dus sloeg ik mooi 2 vliegen in 1 klap! Pets!

Bibberend langs de waterkant

De volgende ochtend stond ik in mijn mooiste zwemkleding te bibberen langs de waterkant, maar eenmaal in het verwarmde water ben ik langzaam begonnen met banen zwemmen. Het was inderdaad lekker rustig en het voelde heerlijk ontspannend. Om mij heen zwommen allemaal verschillende zwemmers; vrouwen zoals ik, maar ook sportievelingen in van die echte sportbadpakken bijvoorbeeld. Gelukkig konden die aan de zijkanten in de speciale snelle banen, zodat wij ‘’langzamen’’ onze weg in alle rust konden vervolgen. Na een half uur voelde ik mijn spieren en besloot ik dat het even genoeg was, zodat ik langzaam mijn aantal baantjes zou kunnen opbouwen.
 

JETTE badpak met zwart/wit streepdessinwhkmp’s beachwave correctie badpak zwart met allover print

Lekkere oppepper voor mijn humeur

Ik merkte dat mijn humeur die dag behoorlijk goed was en dat ik me zalig rozig en ontspannen voelde. Dit deed me besluiten dit vaker te gaan doen en ben ik online de voordelen van zwemmen gaan opzoeken, om mijzelf op te peppen en gemotiveerd te blijven. Ik las dat je er razendsnel calorieën mee verbrandt (yes!) en je conditie verbetert en het je spieren soepel houdt. Je wordt van zwemmen dus sterker en het zorgt voor een verlaging van stress in je lichaam. Niet zo verschillend als wat hardlopen en fietsen met je lijf doet dus.

 

 

 

In een rap tempo sterker en gezonder

Maar zwemmen is toch net even anders, het is namelijk veel veiliger voor je gewrichten omdat je gewichtsloos bent in het water, het water draagt zo’n 90% van je gewicht. Dit maakt het tot dé sport waarmee je vandaag al kunt beginnen en die je tot je heel oud bent kunt blijven doen. Het risico op blessures is bijzonder klein. Wat ook anders is, is dat het water voor hoge weerstand zorgt waarvoor je veel kracht moet gebruiken. Je zal zien dat je lichaam in een rap tempo sterker wordt van deze krachttraining!

 

   

Wat neem je mee naar het zwembad

Wat je nodig hebt om baantjes te gaan zwemmen? Niet veel! Een gewone bikini of badpak is voldoende, maar wil je het iets professioneler aanpakken, dan kan je kiezen voor een sportbadpak (je kan in ons artikel over sportbadpakken mee lezen hierover). Ik zag ook wat zwemmers met een badmuts, mocht je het fijn vinden om je haar droog te houden of wanneer je minder weerstand van het water wilt hebben. Wat ook handig kan zijn is een zwembril, vooral als je vaak spetters van water in je ogen krijgt, onder water wilt zwemmen of als je snel last hebt van rode ogen.

 

Badmode shoppen

Nog niet helemaal overtuigd om je zwemtas te pakken en naar het zwembad te gaan? Wellicht trekken onderstaande feitjes je over de streep! Probeer het gewoon eens. En voor een nieuw badpak of bikini ben je nu toch al op de juiste site, daar kan het dus ook niet aan liggen. Bekijk en vergelijk de nieuwste collecties badmode die we voor je verzameld hebben van wel 150 Nederlandse webshops!

 

Voordelen van zwemmen:

  • Zwemmen is goed voor je spieren. Heb je bijvoorbeeld last van stijve spieren, dan functioneren deze veel beter in het warme water dat ze heerlijk ontspant en veel minder van ze vraagt dan op het droge.
  • Zwemmen is goed voor je hart en voor je longen. Als je regelmatig zwemt verbetert je ademhalingstechniek, wat zorgt voor meer zuurstoftoevoer naar de rest van je lichaam. Doordat de ademcapaciteit steeds groter wordt, merk je al snel dat je meer baantjes kunt zwemmen.
  • Het verplicht je om rustiger te worden, je voelt je licht en het blauwe water en de glinsteringen werken ontspannend. Zo kan je de zwemsport ook wel als een mindful manier van bewegen zien. Helemaal in het hier en nu, los van de wereld.
  • Je verbrandt met een goed tempo al gauw 700+ calorieën per uur!
  • Zwemmen kan zowel in je eentje als met een vriendin.
  • Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige zwemmers van 50 jaar oud, dezelfde cognitieve functies als mensen van 20 jaar jong hadden!

 

Nou, wat let je? Go!

 

 

vrijdag 23 november 2018
Roos
Zwemsport, conditie, zwemmen, zwembad