Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Brrr! Scandinavische traditie: ijszwemmen

IJszwemmen in Scandinaviƫ

Wanneer het kwik buiten onder de twintig graden daalt denkt de gemiddelde Nederlander er niet aan om buiten te gaan zwemmen. Willen we echt gaan zwemmen dan gaan we naar een zwembad. In o.a Rusland, Zweden, Finland en Noorwegen is ijszwemmen echter de normaalste zaak van de wereld! 'S ochtends in badjas wandelen naar een ijswak, badjas uit doen en onderdompelen. Een verfrissende manier om wakker te worden is het zeker. Of het een gebruik wordt in Nederland is nog maar de vraag.

Ijszwemmen in Scandinavië

In veel Noord-Europese landen is ijszwemmen of winterzwemmen al honderden jaren een traditie. Het wordt als volkssport beoefend. Er is sprake van ijs- of winterzwemmen wanneer het water een temperatuur heeft lager dan 5 graden Celsius. Vaak gaat dit samen met het gebruik van een sauna. Nadat men heerlijk is opgewarmd in de sauna is het tijd voor een koud bad in natuurwater. Een ijszwemmer blijft maar enkele minuten in het koude water, om onderkoeling te voorkomen. Men doet dit voor het verkwikkende gevoel, maar ook voor het versterken van de weerstand. Het zwemmen in ijskoud water zou namelijk vele gezondheidsvoordelen hebben.

Gezondheidsvoordelen

Een duik in ijskoud water zou goed zijn voor je lichaam, omdat het schrikt van de kou. Door het koude water schiet je lichaam in een stress-modus. De bloedvaten vernauwen en wordt er meer bloed naar je organen gepompt om ze warm te houden. Hierdoor zouden je organen worden gereinigd. Ook verhoogd het ijs- of winterzwemmen je weerstand, omdat je immuunsysteem wordt geactiveerd door de kou. Hierdoor ben je in een later stadium beter beschermd tegen ziekteverwekkers. Hiernaast zou een regelmatige ijsduik ook wonderen doen voor de huid. Door de kou gaat je bloed sneller stromen, waardoor het huidoppervlak wordt voorzien van meer zuurstof. Dit zou weer zorgen voor een prachtige, levendige gloed.

Risico's

Ijs- of winterzwemmen is natuurlijk niet zonder risico. Mensen die gaan ijs- of winterzwemmen doen dit dan ook altijd maar een paar minuten. Hierbij is het belangrijk dat iemand aan de kant toezicht houdt. Waar extra voor gewaakt moet worden is kramp of 'swimming failure'. Iets dat optreedt wanneer je niet meer kunt bewegen door de kou. Ook is het af te raden voor mensen met een lage bloeddruk. Wil je het graag proberen? Zorg er dus voor dat er altijd iemand aan de kant staat om toezicht te houden en weet wanneer je weer uit het water moet.

Ijszwemmen in Nederland

Lijkt het je leuk om ook een keer te gaan ijszwemmen? In Nederland heb je natuurlijk veel kanalen, rivieren en meren waar je dit kan doen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je toezicht hebt en dit in een veilige omgeving doet. Een optie is om daarom te gaan ijszwemmen in de IJssel, na een bootcamptraining. Ook is het natuurlijk een optie om mee te doen aan de nieuwjaarsduik. Zit je er nou niet op te wachten om in je bikini of zwembroek het koude water in te duiken, dan kun je altijd nog gaan voor een wetsuit. Bekijk deze twee betaalbare wetsuits hieronder.

 

 
dinsdag 11 februari 2020
Lizz