De koude dagen staan weer voor de deur. Ideaal voor een dagje sauna. Saunaliefhebbers laten zich verwennen en gaan voor de maximale ontspanning. Toch laten veel mensen zich weerhouden, omdat ze het niet prettig vinden naakt rond te lopen of om andere mensen naakt te zien. De meeste sauna’s hebben hier een oplossing voor: de badkledingdagen.
Zwemkleding is normaal gesproken in een sauna niet toegestaan. En dat vinden de meeste bezoekers over het algemeen wel zo prettig. Het geeft een gevoel van vrijheid en het lichaam kan het zweet zo goed afvoeren. Badkleding vangt het zweet juist op en houdt het vast; dat vinden veel saunaliefhebbers juist minder hygiënisch.
Zwemkleding dagen
Om de drempel voor nieuwkomers te verlagen, bieden de meeste sauna’s eens per maand badkledingdagen aan. Tijdens die dagen is het niet toegestaan om naakt in de sauna te zitten; zwemkleding is op die dag overal verplicht. Verder gelden doorgaans dezelfde regels: naakt of niet naakt, iedereen is verplicht om op een handdoek te zitten of te liggen.
Soort zwemkleding
Maar welke zwemkleding is het meest geschikt voor een dagje sauna? Een bikini of badpak, een zwembroek of short? Wat zit het prettigst? Bedenk goed dat u het in de sauna waarschijnlijk erg warm krijgt. Een badpak of short bedekt de huid, waardoor u niet goed afkoelt. Een bikini of zwembroek is daarom vaak verstandiger.
Let bij aankoop van uw badkleding ook goed op de stof. Hoe meer de stof ademt, hoe beter. Maar nog belangrijker: de stof moet tegen hoge temperaturen bestand zijn. Veel badkleding is hier niet op gemaakt. De stof gaat hierdoor sneller slijten en kan tijdens een saunabezoek zelfs kleuren en nare geuren afgeven. Synthetische stoffen zijn over het algemeen behoorlijk slijtvast.