Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Wel of geen badmuts dragen?

De kans is heel erg klein dat je professionele zwemmers zonder badmuts in het zwembad kunt vinden, maar ook hobbyzwemmers dragen steeds vaker een badmuts tijdens het zwemmen. Dit komt omdat een badmuts gemaakt van latex of silicone ook voordelen heeft. Wij vertellen je stap voor stap de voordelen van het zwemmen met een badmuts
 

De bescherming tegen chloor

De meeste zwembaden maken veel gebruik van chloor. Dit doen ze om het water zo schoon mogelijk te houden. Chloor is een ontzettend chemisch product dat in grote hoeveelheden heel gevaarlijk kan zijn, maar de hele kleine hoeveelheden die in het zwembad gebruikt worden zijn natuurlijk niet zo schadelijk maar toch kan je haar na het zwemmen droog of pluizig worden als je te lang in het water hebt gezeten. Dit komt omdat de kleine beetjes chloor ook effect hebben. Als je een badmuts draagt, komt je haar niet in aanraking met het water en is de kans dat je haar aangetast wordt door chloor ook aanzienlijk kleiner.

 
 
 
 

Je gaat sneller zwemmen met een badmuts

Al je haar dat los drijft in het water remt je af in het water. Dit komt omdat je haar dan eigenlijk weerstand biedt aan het water en dat wil je natuurlijk niet. Als je een badmuts draagt is dat niet het geval. Een badmuts zorgt er juist voor dat je gestroomlijnder zwemt waardoor je dus ook sneller kunt zwemmen. Je zwemt dan ook gestroomlijnder omdat een badmuts een gladder oppervlak heeft waar het water gemakkelijker langsloopt. 

 
 
 
 

Is een badmuts verplicht?

Soms is het verplicht om een badmuts te dragen bij sommige zwembaden. Dit is meestal om vervuiling te voorkomen door de haren. Het klinkt misschien gek maar deze regen is ontstaan doordat oude zwembad filters het vuil van haren niet kunnen verwerken. Als iedereen dan een badmuts gaat gebruiken blijft het zwembad natuurlijk veel schoner, je wilt natuurlijk niet in een zwembad zwemmen waar het niet goed schoon gemaakt kan worden omdat daar nog oudere filters gebruikt worden. De oude filters zie je vaak terug in landen in Europa buiten Nederland. Bij Nederlandse zwembaden is het niet zo vaak die hebben een beter filter in het zwembad om hem te laten reinigen. 

 
 
 
 

De nadelen van een badmuts

Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadelen maar dat is bij badmutsen niet het geval. Het dragen van een badmuts heeft eigenlijk amper nadelen. Maar toch zien we met name recreatieve zwemmers weinig gebruik maken van een badmuts, wat eigenlijk best gek is aangezien de badmuts veel goede voordelen heeft. Waarschijnlijk heeft dit dan ook te maken dat mensen het dragen van een badmuts niet mooi vinden. We kunnen dan misschien ook wel stellen dat recreatieve zwemmers denken dat badmutsen bedoeld zijn voor wedstrijdzwemmers of voor ouderen die niet willen dat hun haar wordt. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Een badmuts is daarom ook erg handig voor recreatieve zwemmers. Je wilt natuurlijk niet dat je haar helemaal verpest is door het chloor of dat je langzamer gaat zwemmen.
 

 
 
 
 

 

zondag 4 april 2021
Lizz