Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

De voordelen van zwemmen

Als senior is het belangrijk om een actieve levensstijl te behouden om zowel lichamelijk als geestelijk fit te blijven. Zwemmen is een uitstekende en laagdrempelige activiteit die talloze voordelen biedt voor ouderen. En geef nou toe, het is heerlijk om even in een zwembad te vertoeven. Je fit voelen als een hoentje door elke dag baantjes te trekken - wie wil dat nou niet? Lees hier wat de voordelen van zwemmen zijn en waarom je het eigenlijk elke dag zou moeten overwegen.
 

1. Zachte, gewrichtsvriendelijke oefening

Een van de belangrijkste redenen waarom zwemmen ideaal is voor senioren is omdat het een zachte en gewrichtsvriendelijke oefening is. In het water ervaar je minder druk op je gewrichten, waardoor het risico op blessures veel kleiner is in vergelijking met andere sporten of fysieke activiteiten op het land. Zwemmen is dus geschikt voor senioren met gewrichtsproblemen, artritis of andere aandoeningen.

2. Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Zwemmen in een zwembad is een uitstekende manier om je hart en longen te versterken. Het stimuleert de bloedsomloop en verbetert de cardiovasculaire gezondheid. Regelmatig zwemmen helpt bij het verlagen van de bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

3. Bevordert flexibiliteit en mobiliteit

Naarmate we ouder worden, kan onze flexibiliteit en mobiliteit afnemen. Zwemmen helpt bij het vergroten van de flexibiliteit van spieren en gewrichten. De vloeiende bewegingen in het water zorgen voor een volledige lichaamstraining, waardoor je soepeler blijft en dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoert.

4. Versterkt de spieren is een van de voordelen van zwemmen 

Het water biedt een natuurlijke weerstand, waardoor het ideaal is voor spierversterking. Zwemmen helpt bij het opbouwen van spierkracht, met name in de armen, benen, rug en kernspieren. Dit is essentieel om een goede lichaamshouding te behouden en rugklachten te voorkomen.

5. Verbeterde mentale gezondheid

Zwemmen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Het kalmeert de geest en vermindert stress en angst. Zwemmen kan een therapeutisch effect hebben, waardoor je je energieker en meer ontspannen voelt na elke sessie.

6. Sociale interactie

Zwemmen is vaak een sociale activiteit, vooral in zwembaden waar je andere senioren kunt ontmoeten. Het biedt de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen te sluiten, wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en welzijn.

7. Verbrandt calorieën en ondersteunt gewichtsbeheersing

Zwemmen is een effectieve vorm van lichaamsbeweging om calorieën te verbranden en kan helpen bij gewichtsbeheersing. Het helpt je een gezond gewicht te behouden, wat cruciaal is voor het verminderen van het risico op obesitasgerelateerde aandoeningen.
 

Zwemmen als senior, wat voor opties heb je?

  1. Banenzwemmen: Zwem simpelweg baantjes in het zwembad. Dit kan op je eigen tempo en niveau. Begin met een paar banen en bouw het geleidelijk op naarmate je meer vertrouwd raakt met zwemmen.
  2. Aqua-aerobics: Aqua-aerobics is een populaire activiteit voor senioren in het zwembad. Het omvat een reeks van lichte, low-impact aerobics oefeningen die in het water worden uitgevoerd. Aqua-aerobics is goed voor het versterken van spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het vergroten van het uithoudingsvermogen.
  3. Waterwandelen: Loop in het ondiepe gedeelte van het zwembad. Waterwandelen biedt weerstand zonder impact op de gewrichten, wat goed is voor cardiovasculaire oefening en spierversterking.
  4. Waterfietsen: Gebruik een waterfiets om te trappen in het zwembad. Het is een leuke en veilige manier om de beenspieren te trainen.
  5. Tai Chi in het water: Doe Tai Chi-oefeningen in het water voor een rustgevende en meditatieve ervaring. Tai Chi in het water is goed voor balans en coördinatie.
  6. Been- en armbewegingen: Sta in het ondiepe gedeelte van het zwembad en doe been- en armbewegingen in het water. Dit helpt de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten.
  7. Drijven: Drijven in het water kan ontspannend zijn en helpt bij het verminderen van stress. Gebruik een drijfmiddel als je extra ondersteuning nodig hebt.
  8. Wandelen tegen de stroom in: Sommige zwembaden hebben een tegenstroomsysteem waarbij je kunt zwemmen tegen een constante waterstroom in. Wandelen tegen de stroom is een geweldige manier om het hele lichaam te trainen.
P.S. Vergeet je geen gave zwembroek of bikini mee te nemen? Pas dan kan het zwemplezier écht beginnen! 
dinsdag 31 oktober 2023
Ilse