Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Top 5 zwembad fabels

 

Ook als je geen fervent zwemster of zwemmer bent, ben je vast wel bekend met de volgende zogenaamde regels in het zwembad. Misschien zei je moeder het altijd, of misschien las je het ergens en geloofde je het. Sommige mythen doen meer kwaad dan goed, daarom willen we de bekendste zwembad ‘regels’ voor jou onderzoeken, zodat jij zelf kunt ontdekken wat waar is en wat niet. Hoe dan ook, het geeft een gevoel van opluchting en schept de duidelijkheid die je nodig hebt. Wij vertellen jouw de top 5 zwembad fabels.

 

1. Water verandert van kleur als je erin plast 

Misschien ken je meer varianten over deze mythe. Als kind kreeg je ooit te horen dat als je plast in het water, iedereen dat kan zien. Jouw fantasie ging met je op de loop en je fantaseerde al dat je na stiekem in het zwembad geplast te hebben omringd werd door fluorescerend gekleurd water. Ik ben het mijn hele leven niet vergeten dat mijn ouders mij dat verteld hebben. In plaats van zelf te onderzoeken hoe en wat, begon ik het gewoon te geloven. Dat het water van kleur verandert nadat je geplast hebt is simpelweg niet waar, het kan zijn dat je urine donkerder is dan het water en het enigszins zichtbaar is voor mensen die op dat moment onder water rond je voeten zwemmen. Blijkbaar heeft 19% van alle volwassenen in het zwembad geplast en is het je ooit opgevallen? Nee? Dan kun je stoppen met het geloven van mythe 1! 

 

2. Ruikt het sterk naar chloor? Dan is het zwembad lekker schoon! 

Raar maar waar, maar een zwembad dat niet zo sterk naar chloor ruikt, schijnt veel hygiënischer te zijn. Een sterke chloorgeur duidt op een hogere concentratie urine en bacteriën. Wat je ruikt is een chemische reactie tussen chloor en de bacteriën en chemische producten die we in ons lichaam dragen. Natuurlijk willen we je zwemplezier niet bederven als het sterk naar chloor ruikt, maar als jouw zwembad altijd stinkt, kun je beter een ander zwembad zoeken. Chloor is ook niet goed voor je zwemkleding, tenzij je chloor-bestendige zwemkleding draagt. 

 

3. Ga niet direct na het eten zwemmen

Ook dit is een bekend gegeven: bijna iedereen heeft geleerd dat je beter niet meteen kunt gaan nadat je net gegeten hebt en beter een uur kunt wachten. Heb jij ook altijd gedacht dat dat gevaarlijk was? Ik dacht zelfs dat je zou kunnen verdrinken, omdat mijn ouders mij dit altijd vertelde. Ik weet niet precies waarom, maar op de een of andere manier klonk het logisch en mijn gedachte was dat je, net als de maag die vol stenen zat van de grote boze wolf uit Roodkapje, meteen naar de bodem zakt als het eten zwaar is. Maar dat is dus allemaal helemaal iet waar. Het enige dat kan gebeuren, is dat het bloed van je spijsverteringsstelsel wordt weggeleid (tijdens je lichaamsbeweging) en in je ledematen wordt gepompt, en halfverteerd voedsel kan je ziek maken. Maar of dit waar is, is eigenlijk nog nooit onderzocht. 

                          

4. Chloor maakt je haar groen 

Behalve dat chloor je haar niet groen maakt, moet ik hieraan toevoegen dat je haar niet felgroen zou worden als dat wel het geval was. Het ergste wat je kan overkomen is dat je blonde haar groen kan worden. En waar komt die groene gloed van je haar vandaan? In zeldzame gevallen waar koper in het water aanwezig is. Dus als je aan het zwemmen bent, hoef je niet in paniek te raken. Dit kan ook gebeuren in je eigen douche als je koperen leidingen hebt. Ketchup in je haar lijkt het antwoord te zijn om van de groene glans af te komen.

 

5. Douchen voor het duiken? Helemaal niet! 

Ja! Ja! Als je niet doucht voordat je het zwembad induikt, zijn er natuurlijk geen directe levensbedreigende gevolgen, maar het is toch belangrijk voor jou en voor alle andere bezoekers van het zwembad. Laten we eerlijk zijn en nadenken over de lessen die we hebben geleerd uit mythe 2. Zelfs als je 's ochtends een heel lekker bad neemt, is het nog steeds fijn om alle natuurlijke lichaamsoliën, zweet en andere vloeistoffen van je lichaam af te wassen. Dus: minimaal 15 seconden onder een hete douche staan. Zo blijft het zwemwater schoner en is het makkelijker te desinfecteren en is het prettiger zwemmen. 

 

Dus nu ben je je bewust van al deze mythen. De volgende keer kun je alles negeren en weet je wat waar is en wat niet en waar je je zorgen over moet maken en wat niet. Zolang je bikini, zwembroek of badpak maar goed zit, staat niets je in de weg om heerlijk te gaan zwemmen!

vrijdag 2 december 2022
Lizz