Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Tips om veilig te kunnen ijsduiken

 

We gaan weer richting met de hoop dat er veel ijs komt. We kunnen dan namelijk weer prachtig schaatsen op alle meren en kanalen in Nederland, maar heb je wel eens gedacht om te gaan ijsduiken? Dat kan namelijk heel erg leuk zijn, maar ook zeker gevaarlijk. Wil jij nou weten hoe je veilig kan ijsduiken? Lees dan verder.

 

De bijt maken

Wanneer je begint met ijsduiken moet je eerst een ingang hebben om goed in het water te komen. Het ijs moet zeker tien centimeter dik zijn. als je op eigen houtje wilt gaan ijsduiken, zet dan geen stap op het ijs zonder dat je het droogpak aan hebt met natuurlijk de rits dicht en een kap en handschoenen. Om een opening te maken in het ijs kan je gaan zweten. Het kan namelijk best pittig zijn om een bijt te maken. Wij raden je dan ook aan om een ijsboor of ijszaag mee te nemen. Je kan er ook voor kiezen om een motorzaag te gebruiken. Je moet dan wel rekening houden met het lawaai wat bij een motorzaag komt kijken. We weten namelijk allemaal wel dat deze apparaten niet zo stil zijn. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een bijl. Wel moet je dan rekeningen houden dat je kan gaan zweten door het harde werk en kijk uit dat je niet nat van het zweet onder water gaat, want dan koel je namelijk veel sneller af. zorg dat de bijt zeker twee bij twee meter is zodat er genoeg ruimte is voor twee duikers.

 

Gebruik een lijn

Helaas komen er elke winter duikers in de problemen omdat ze niet aan een lijn vastzitten. Uit testen met duikers is gebleken dat je zelfs een dun laagje ijs niet vanaf onderen kan doorbreken. Hou hier dus rekening mee. Je kan dus beter extra veilig werken met een lijn dan zonder waardoor je vervolgens het risico loopt om niet meer boven te komen. Raakt een duiker onder het ijs in paniek, dan heeft het geen enkele zin om de lijn aan een boom te knopen. Iemand op de kans moet als seinmeester worden aangewezen, want de lijn is niet alleen je redding geval van nood maar ook een goed middel om mee te communiceren.

 

Denk aan je veiligheid

Naast een goede seinmeester moet er ook een tweede team klaarstaan met het oog op de veiligheid. Dit team bestaat dan ook uit twee mensen en een seinmeester. Als de duikers geen lijnsignalen meer geven of na een noodsignaal niet naar de openingen getrokken kunnen worden, wordt het veiligheid team ingezet. Vaak zie je ook nog dat er nog een extra veiligheidsgroep aanwezig is om eventueel te kunnen afwisselen. Je moet namelijk altijd klaar staan ook al zit een ongeluk in een klein hoekje. Beter veilig dan je eigen- of het leven van een ander op het spel te zetten, helemaal in de winter. We weten dan ook allemaal wel dat duiken best veel risico’s met zich meebrengt.

 
 
 
 
vrijdag 31 december 2021
Lizz