Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Oktober = Borstkankermaand

Het is oktober en zoals ieder jaar staat deze maand in het teken van borstkanker. Ook bij Zwemkleding.nl vinden we het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt er mee te maken en het aantal diagnoses stijgt nog steeds. Het raakt niet alleen vrouwen. Per jaar krijgen ongeveer 100 mannen ook de diagnose borstkanker.


oktober-borstkankermaand

Leven met borstkanker

De behandeling van de ziekte heeft vaak ingrijpende en blijvende gevolgen: Hart- en vaatziekten en onvruchtbaarheid door bestraling en chemotherapie, het moeten accepteren van een lichaam zonder borst(en) en ga zo maar door. Ondanks alle aandacht is er nog altijd veel onderzoek nodig om behandelingen te verbeteren en goede (na)zorg te kunnen leveren. Want ook een genezen vrouw is nog altijd bezig met overleven…
 

Hoe ingrijpend het hebben van borstkanker is kan je zien in onderstaand filmpje:

 

 

Aandacht voor borstkanker  

Oktober is de maand waarin onder andere op initiatief van Borstkankervereniging Nederland en Pink Ribbon aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. In ons hele land vinden ieder jaar extra acties en evenementen plaats om aandacht te geven aan deze ziekte. Pink Ribbon zorgt dat elk jaar in oktober de roze lintjes weer tevoorschijn komen. Deze lintjes zijn een internationaal teken voor borstkanker en worden gebruikt om betrokkenheid bij borstkanker uit te drukken. Naast het organiseren van deze belangrijke Borstkankermaand helpt de stichting meerdere projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en het onderzoeken van de langetermijneffecten van borstkanker.

Borstzelfonderzoek, hoe doe je dat?

Borstzelfonderzoek is een goede manier om je borsten te leren kennen. Je merkt veranderingen sneller op als je zo nu en dan zelf je borsten onderzoekt. Het beste kun je het onderzoek 1 week ná je menstruatie doen, je borsten zijn dan minder gezwollen dan voor de menstruatie.

Waar je op moet letten bij borstzelfonderzoek zie je in onderstaande checklist:
 

  • Ongewoon knobbeltje in de borst
  • Verdikt strengetje naar de tepel
  • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
  • Deukjes of kuiltjes in de huid
  • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
  • Ingetrokken tepel
  • Vocht uit de tepel (bruin of bloederig)
  • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
  • De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid
  • Huidzweertje dat niet goed geneest

 

Het is heel normaal als de ene borst iets groter is dan de andere borst. En misschien heb jij al van jongs af aan ingetrokken tepels? Geen zorgen hoor! Onder de huid kan het ook wat hobbelig aanvoelen, dit is ook niet iets om je bang over te maken. De hobbeltjes worden veroorzaakt door het klierweefsel in de borst. Om te kunnen herkennen wat voor jou verdachte veranderingen zijn is het belangrijk dat je van je eigen borsten weet wat normaal is. Als de verandering in de borst langere tijd aanhoudt, ga dan langs bij een dokter. Meer weten? Op de website van Borstkankervereniging Nederland kan je meer lezen over het zelf onderzoeken van je borsten.
 

Steun Pink Ribbon

Steun Pink Ribbon

Borstkanker is een verschrikkelijke ziekte en alleen door genoeg geld in te zamelen kan er goed onderzoek gedaan worden om te zorgen dat een borstkankerpatiënt beter en langer leeft. Wil je Stichting Pink Ribbon steunen? Dat kan op verschillende manieren. Op de Pink Ribbon website vind je alle informatie die je nodig hebt. Ook jij kan een steentje bijdragen door actie te ondernemen. De ziekte raakt niet alleen de patiënt zelf, borstkanker raakt ons allemaal, direct of indirect!

 

  


 

 

zaterdag 8 oktober 2016
Roos
Borstkankermaand, Pink Ribbon, borstkanker, borstzelfonderzoek