Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Is zwemmen in koud water gezond?

 
Nu de zwembaden al een lange tijd dicht zijn is de verleiding groot om in koud water te zwemmen maar is dat eigenlijk wel gezond? Je zit bij veel sporters dat ze na hun training een ijs bad nemen. Het is nu eenmaal zo verleidelijk. Toch even wat meters maken. Even met je hoofd onderwater en de boel de boel laten.
 

Welke risico’s zijn er?

Niemand zal het je aanraden om in water te zwemmen totdat het tussen de 12 en 14 graden is, warmer mag natuurlijk ook. Het is niet aan te raden om voor ongetrainde openwaterzwemmers naar buiten te gaan. Ook niet met wetsuit. Het is natuurlijk wel mogelijk om met deze tempraturen te gaan zwemmen maar daar moet je lichaam eerst aan wennen en je moet het natuurlijk ook trainen. Je kan het niet in een keer doen. Tuurlijk er zijn mensen die nu wel buitenzwemmen en zelfs zonder pak. Let wel op dit zijn getrainde zwemmeers. Zij hebben dit door het jaar heen opgebouwd en trainen dit een heel door. Wanneer je met lage tempraturen gaat zwemmen is de grootste uitdaging om warm te blijven. Dit kost veel energie. Warm blijven tijdens zwemmen maar ook na het zwemmen gaat ten koste van je weerstand. Als je lichaam namelijk veel energie nodig heeft om weer op tempratuur te komen en te herstellen, heb je uiteindelijk geen energie meer over voor andere zaken. Dat maakt je erg vatbaar voor ziektes en eventuele blessures. 

 
 
 
 

Ik wil toch zwemmen waar moet ik opletten?

We snappen dat je erg graag wilt zwemmen en daarom hebben we een aantal punten voor als dit het geval is.
 
Ga nooit alleen, je hebt het vast al een keer eerder gehoord maar ga nooit alleen. Je hoeft niet met twee man te gaan zwemmen het mag natuurlijk ook iemand zijn die je van de kant in de gaten houdt. Neem ook altijd een zwemboei mee, ze zijn niet heel erg duur om aan te schaffen maar ze kunnen wel je leven redden. Zorg ervoor dat de boei dus voldoende drijfvermogen heeft zodat je blijft drijven. Ook is het belangrijk om het weer te bekijken, ga niet met slecht weer zwemmen. Wij denken dat het over het algemeen wel logisch is dat je niet met slecht weer moet gaan zwemmen. Dit wordt niet aangeraden omdat je dan niet weet wat er kan gebeuren. Je wilt het risico dat je loopt zo klein mogelijk maken. Hiervoor kan je een weer app gebruiken. Vaak kan je dan ook de tempratuur zien van het water. Je kan natuurlijk ook altijd een thermometer gebruiken. Voor beginnende zwemmers is het aangeraden om een wetsuit te gebruiken. Het helpt je namelijk om je warm te houden en ook ondersteunend voor de ligging in het water. Let wel op dat je een speciaal openwater wetsuit koopt. De surfwetsuits zijn niet geschikt om mee in het openwater te gaan zwemmen. Een openwater wetsuit is wat dunner zodat je bewegingsvrijheid beter is.
 

 
 
 
 

 

vrijdag 9 april 2021
Lizz