Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Hoe werkt bruin worden?

Basiskennis van de huid

Onze huid is ons grootste orgaan. Ze bestaat uit verschillende lagen, zoals weefsels, cellen, die elk een functie vervullen. De huid heeft drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid die de huid haar stevigheid geeft (dermis) en het onderhuids vetweefsel (subcutis). 

De onderhuid bestaat ook uit verschillende lagen, waarin de stratum basale in deze blog van belang is. In die laag zitten namelijk melanocyten, cellen die melanine (kleurpigment) aanmaken. De hoeveelheden pigment wordt bepaald door onze huidskleur. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het type huid bepaald de melanine. Je hebt het bruine-zwarte eumelanine en het rood-gelige pheomelanine. Deze twee types komen in verschillende hoeveelheden en verhoudingen voor. Dit leidt tot een variatie aan huidtypes. Als je een wat donkerder huidtype hebt, maken ze meer eumelanine aan.

 

Hoe werkt UV-straling?

De melanocyten hebben een belangrijke functie voor ons lichaam: ze beschermen namelijk tegen uv-stralen van de zon, die het DNA in onze huid kunnen beschadigen. Er zijn drie soorten uv-licht.

UV-A, dit is 90 tot 95 procent van alle uv-licht. Dit is het gewone daglicht wat de hele dag aanwezig is en dringt diep in de huid door. Het zorgt voor een snelle maar kortstondige bruine tint. UV-B, dit is ongeveer 5 tot 10 procent. Die straling is het sterkst rond 12:00 uur en zorgt voor een trage maar langer blijvende bruine tint. UV-B beïnvloed vooral de opperhuid. UV-C, deze straling wordt volledig tegengehouden door de ozonlaag. En dit is maar goed ook, want dit zijn de schadelijkste straling.

 

Hoe werkt bruin worden?

Ons lichaam zit super slim in elkaar. Ons lichaam weet dat we moeten oppassen voor schade door uv-straling en heeft hier dan ook een oplossing voor. Als de zon schijnt gaan de melanocyten extra pigment aanmaken om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een ‘natuurlijke parasol’ in ons lichaam, dus een extra beschermlaagje. Dit proces kent iedereen wel, zonnebaden. 

 

                              

 
 
 

Hoe behoud ik mijn bruine kleur?

De opperhuid bevat naast pigment ook keratinocyten. Deze huidcellen vormen zich in de onderste laag van de opperhuid en vanuit daar schuiven ze langzaam naar de bovenste laag. Geleidelijk gaan ze over in een dode cellaag, de hoornlaag, waar de cellen steeds losser komen te liggen en vervolgens afschilferen (vervellen). Hierdoor verlies je langzamerhand het bruine kleurtje van je lichaam. Hier een aantal tips om je bruine kleur net iets langer te behouden. 

Gebruik scheermesjes: Normaal gesproken gebruik je wax-strips of hars, maar daarmee neem je niet alleen je haren mee maar ook je bovenste huidlaag. Gebruik daarom, als je je bruine kleur iets langer wilt behouden, scheermesjes, zodat je alleen je haartjes weghaalt.

 

Hydrateren: Zorg voor een goede aftersun of bodycreme om je huid te hydrateren, want een droge huid vervelt sneller. Het beste is om na elke keer dat je in de zon geweest bent je huid in te smeren met aftersun of bodycreme. Het gebruik van aftersun voor een langere tijd wordt over het algemeen aangeraden, het blijft je huid namelijk hydrateren en is opgebouwd om je bruine tint zo lang mogelijk te behouden.

 

Drink genoeg water: Naast deze tips is het ook belangrijk om genoeg water te blijven drinken. Dit verbeterd namelijk niet alleen de doorbloeding van je huid, maar het zorgt er ook voor dat je huidcellen minder snel afbreken.

 

                               

 
 
 
vrijdag 20 mei 2022
Lizz