Tegenwoordig worden bikini's veel online gekocht in plaats van in de winkel. Het online kopen van een bikini heeft vele voordelen; het is vaak goedkoper door de vele acties, kortingen en codes die je op internet kunt vinden. Bovendien zie je het hele aanbod in een paar klikken voor je waardoor er genoeg keuze op je beedscherm verschijnt. Wel is het belangrijk de juiste maat te weten voordat je je bikini in het winkelmandje gooit. Hoe je dat doet? Wij vertellen het je hier!
De juiste cupmaat berekenen
Weet jij nog iet wat jouw cupmaat is? Dan beginnen we daar. Veel vrouwen denken dat ze het weten, maar vaak is dit niet het geval. Ze hebben hun maat verkeerd ingeschat en deze nog nooit serieus opgemeten. Als je voor het eerst serieus gemeten hebt, kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan en zal je zien dat het bikinitopje die je voor ogen had ineens wel fantastisch staat. Het is dus belangrijk om even goed de tijd te nemen om je cupmaat te berekenen. Een verkeerde maat kan leiden tot pijn, irritatie, pijnlijke ribben, kortademigheid, nekpijn en rugpijn. Het enige wat jij nodig hebt om je cupmaat te berekenen is een meetlint!
Met het meetlint ga je de omtrek van je borsten opmeten. De maten van de bikinitopjes kun je vergelijken met de maten van je eigen BH, maar ze komen niet geheel overheen. De letters in de BH staan voor de bovenwijdte en de cijfers staan voor de omtrek. Meet de omtrek ter hoogte van je tepels (de bovenwijdte) en daarna de omtrek net onder je borsten (de onderwijdte). Meet dit alles in een ontspannen houding. De standaard BH maten gaan met een verschil van 5. dus 80-85-90 etc. Hierbij heb je een speling van 2 cm. Dus als je 78-82 sm gemeten hebt, dan kun je kiezen voor een omvang van 80. En bij een omvang van 83-87 kies je voor de maat 85.
Voorbeeld: je bovenwijdte is 90cm en je onderwijdte is 110cm, dan is je cupmaat 90E.
De juiste bikinibroek maat berekenen
Naast dat je een goede cupmaat nodig hebt, is het ook belangrijk dat je bikinislip prettig zit. Deze mag niet te los zitten, maar ook zeker niet te strak. De confectie maten van broeken worden aangegeven met de letters XS, S, M, L, XL of XXL, maar soms ook met de maten 34 t/m 44. Dit zijn natuurlijk niet de enige maten, ze zijn er ook kleiner en groter. Hoe weet je nu welke maat bikinibroek jij hebt? Gelukkig kan je bij veel merken het broekje los van het topje kopen, zodat je altijd badmode draagt die goed past bij jouw figuur. En net als bij het meten van je cupmaat, meet je ook bij je broek maat met een meetlint!
Met het meetlint meet je de omtrek van je heupen. Dit meet je over het wijdste gedeelte van je onderlichaam met je voeten aan elkaar. Haal het meetlint van achter je billen naar voren en meet daar waar je dijen het volst zijn. Trek het meetlint niet te strak, je wil immers niet dat je je moet wringen in een bikinibroekje, en verzeker je ervan dat het lint horizontaal is zonder hobbels of verdraaiingen. Pak daarn ahet meetlint en meet de omtrek van je taille. Dit meet je op het meest smalle gedeelte van je bovenlijf. Om je taille te bepalen buig je iets naar voren en kijk je waar je 'taillevouw' zit. Meet vanaf de rug en trek en meetlint rond je lichaam. Trek het meetlint niet strak en verzeker je ervan dat het lint horizontaal is zonder hobbels of verdraaiingen.
Het is wel belangrijk om te weten dat kledingmaten niet in elk land hetzelfde is. Een Belgische maat 40 komt overeen met maat 38 in Nederland en een maat 44 in Italië. Komt jouw favoriete bikini uit een ander land? Houd dan rekening met de maatverschillen.