Veel mensen willen graag beginnen met openwater zwemmen, maar hoe begin je daar mee en wat moet je allemaal weten? Wij vertellen je het. Er zitten namelijk een heleboel risico’s aan het zwemmen in openwater
Ga absoluut niet alleen
Als je voor de eerste keer gaat zwemmen in het openwater is het heel erg belangrijk dat je iemand mee neemt. Het is beste is natuurlijk om iemand mee te nemen die ervaring heeft met het zwemmen in openwater. Je kan natuurlijk ook gewoon iemand meenemen die weet hoe hij of zij in moet grijpen wanneer jij niet lekker wordt of kramp krijgt. De kans is namelijk altijd aanwezig dat er iemand in moet grijpen. Wanneer je iemand meeneemt die zelf al enige ervaring heeft met het zwemmen in openwater heb je het voordeel dat je tegelijk kan zwemmen. Hierdoor is er altijd bij je in de buurt mocht er is mis gaan.
Hoe goed is je zwemtechniek?
Een goede voorbereiding begint bij het verbeteren van je zwemtechniek. Wij raden je dan ook aan om te beginnen met een aantal lessen te volgen in een binnenbad. Hierdoor krijg je de techniek goed onder de knie die je ook kan toepassen in het openwater. Je kan er ook voor kiezen om samen met iemand te gaan zwemmen die al ervaring heeft. Deze persoon kan jou dan zo een aantal tips geven om je techniek te verbeteren.
Let goed op de ervaren mensen
Zoals we hierboven al zeiden is het ook belangrijk om goed op te letten hoe andere mensen zwemmen. Er namelijk niks makkelijker dan iemand na doen. Het is dan ook erg leuk om af en toe een keer naar een wedstrijd te kijken. je pikt er namelijk altijd wel iets van op wat jij nog niet zo goed kan. Hierdoor ga jij ook beter zwemmen en wordt het openwater van jou.
Let op je ademhaling
Ademen is bij het zwemmen sowieso een belangrijk onderdeel. In het openwater geldt dit net zo goed. Oefen het ademhalen vooraf goed in het zwembad. Hierdoor krijg je namelijk zelfvertrouwen en ervaring. Je moet wel weten wat je in het openwater moet kunnen en het belangrijkste, je moet het onder de knie hebben. Veel zwemmers hebben ook een voorkeurskant bij het zwemmen. Als jij ook aan een kant makkelijker adem kunt halen, kun je dat het beste in het begin ook doen. Het gaat er in het begin vooral om dat jij je comfortabel gaat voelen in het water. Het belangrijkste is dat je rustig blijft. Wanneer je net in het water springt kan het koude water je nogal overvallen. Een vast en rustig ademritme helpt je dan om in je normale slagfrequentie te zwemmen. De kou is dan ook je grootste vijand wanneer jij in het openwater gaat zwemmen. Zoals we in het begin ook al zeiden is het een behoorlijk risico om in het openwater te gaan zwemmen. Je kan bijvoorbeeld onderkoeld raken, maar je kan ook kramp krijgen. Echt uitkijken dus!