Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Get the marine look!

Ik word altijd zo vrolijk als ik mensen zie lopen met blauw-wit gestreepte kleren. Het doet me meteen denken aan de zee en met wapperende haren op een bootje de vrijheid tegemoet varen. Heb jij dat ook? En weet je wat zo cool is, de marine look is ook weer terug te vinden in de badmode. Vroeger kocht je dan een badpak of een bikini en dat was het dan, maar met de nieuwste mix & match rage kan je eindeloos variëren met bikinibroekjes en tankini of bikini topjes. Zo creëer je zelf de ultieme marine look!


Strepen als inspiratie voor de eerste badmode

Die blauw witte strepen heten met een deftig woord: Bretonse strepen. Wist jij dat? Ikke niet! De horizontale, wit-blauwe strepen werden voor het eerst gezien op een zogenaamde marinière. Een wat?! Maar niets moeilijks aan hoor, dat  was een gebreid kledingstuk voor het bovenlichaam dat werd gedragen door franse matrozen. Deze bretonse strepen van de matrozentrui dienden in de late 19e eeuw als inspiratie voor de eerste badmode. In het eerste kwart van de 20e eeuw werd de modeontwerpster Coco Chanel geïnspireerd door de strepen en maakte er stijlvolle vrijetijdskleding van. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dragen van de bretonse streep juist als rebels en authentiek gezien, omdat deze populair werd bij de avant-gardistische kunstenaars. 


Van wit naar gekleurde zwemkleding

Toen het strandtoerisme populairder werd in de tweede helft van de 19e eeuw, vormde het matrozenuniform dus een inspiratiebron voor de badmode. Door nieuwe opvattingen over hoe hygiënische en reine kleding er hoorde uit te zien veranderde de zwemkleding in rap tempo. Tot in de 19e eeuw was zwemkleding altijd wit of ecru en werd ze niet gekleurd. Rond 1860 begon dat te veranderen. Gekleurde zwemkleding werd modieus. Als compromis koos men doorgaans voor wit vermengd met een kleur of voor strepen. 

Strepen populair op badkleding

Die trend verspreidde zich snel, men voorzag alles van zwemkledij tot strandcabines van een strepenpatroon. In de populaire badsteden in Noord-Frankrijk, kwam de voorliefde voor gestreepte kledij samen met de traditie van de marinière waar ik het eerder al over had. De matroos met zijn gestreepte trui was tenslotte een enigszins exotisch verschijnsel voor de nieuwe generaties toeristen. Zo zit er een hele geschiedenis achter die blauw met witte strepen. Tegenwoordig zijn ze vooral populair als patroon op dames- en herenkleding en natuurlijk op bikini’s en badpakken


Creëer je favoriete marine look bij ons

Zo hee, nu ben je zomaar een heleboel wijzer geworden over alleen maar wat streepjes. Als je straks in je nieuwe gestreepte bikini op het strand ligt samen met je nieuwe vlam, dan kan je zomaar een hele goede indruk maken met jouw wijsheid over de ‘’bretonse streep’’. Of heb je soms nog geen zwemkleding met dit hippe patroon? We hebben een heleboel bikini’s, badpakken en tankini’s voor je op onze website. En vergeet vooral niet te mix & matchen he?! Salut!

 
vrijdag 6 mei 2016
Roos
marine, look, strepen, badmode