Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Feit of fabel: zwemmen na het eten gevaarlijk?

Zwemmen na het eten is ongezond en gevaarlijk zelfs. Je kunt er kramp van krijgen in je maag en zelfs verdrinken. Het is een waarschuwing die al sinds het einde van de jaren 30 de ronde doet. Generaties lang vertellen we het aan al onze kinderen. Maar klopt dit eigenlijk wel? Of is het een hardnekkige fabel? Hoe lang moet je dan wachten voordat je gaat zwemmen na het eten? En wat kun je het beste eten voor het zwemmen? Wij vertellen het je hier!

 

Risico van zwemmen na het eten

We weten het allemaal: zwemmen met een volle maag is niet goed voor je. Om voedsel te verteren hebben de maag en de darmen bloed nodig. Bij fysieke inspanning vragen de spieren om extra bloed. Als dat bloed bij het zwemmen dan naar de spieren gaat en niet naar de maag, krijgen de spieren in de maag te weinig zuurstof en verkrampen ze. In het ergste geval kun je dan verdrinken. Het hart kan bovendien maar een bepaalde hoeveelheid bloem rondpompen. De darmen hebben ook bloed nodig voor de vertering van je voedsel. Als spieren en darm tegelijk té veel bloed vragen, zou zelfs je hart ermee kunnen stoppen.

Waar komt deze theorie vandaan? Het verhaal dat eten vlak voor het zwemmen gevaarlijk is, werd in de jaren na de Tweede Wereldoorlog verspreid door het Rode Kruis. Maar ook voor de oorlog werd al gewaarschuwd om minstens anderhalf uur te wachten met zwemmen na het eten van een maaltijd. 

                                     

 

Onderzoek

Vanaf de jaren 60 zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de gevaren van zwemmen na het eten. In geen van die onderzoeken werd bewijs gevonden voor de theorie dat zwemmen met een volle maag risicovol zou zijn. Het kan wel onaangenaam zijn en je sportprestaties kunnen erdoor verminderen, maar gevaarlijk is het niet. Sterker nog, er is geen enkel geval bekend van verdrinking vanwege een volle maag. 

 

Kramp tijdens het zwemmen

Het is niet ongebruikelijk dat mensen kramp krijgen tijdens het zwemmen. Dat kan net zo makkelijk met een lege maag als met een volle maag gebeuren. En als mensen kramp krijgen, dan is de kans op verdrinking niet zo heel groot. Het menselijk lichaam heeft een behoorlijk drijfvermogen. Het beste is om zo ontspannen mogelijk in het water op je rug te gaan liggen totdat de kramp is weggetrokken. En anders zal de menselijke natuur eerder geneigd zijn om door de kramp heen te zwemmen dan om te verdrinken. 

                                         

 

Wanneer is zwemmen wél gevaarlijk?

Mensen zijn geneigd om op te passen met wat ze eten voordat ze gaan zwemmen, hoewel er geen enkel verband is aangetoond tussen zwemmen met een volle maag en de kans op verdrinking. Als je naar de statistieken kijk blijken er wel een aantal andere voorspellende factoren. Hoewel minder mensen zich hier zorgen over maken, is alcohol drinken voor het zwemmen wel echt gevaarlijk. In 70% van de lichamen van verdronken personen wordt alcohol aangetroffen. En ongeveer driekwart van alle mensen die jaarlijks verdrinken kunnen niet zwemmen. Ook zijn de grootste risico leeftijden tussen de 0 en 5 jaar, 20 tot 25 jaar en ouder dan 60 jaar. De eerste categorie verdrinkt meestal dicht bij huis, in een badkuip of een zwembadje in de tuin. Bij de tweede groep is er vaak alcohol in het spel geweest. 

 

Wat kun je het beste eten voor het zwemmen?

Je kunt dus prima eten vóór het zwemmen aan. Dat is zelfs aan te raden als je lang en in een stevig tempo wilt gaan zwemmen, want met zwemmen verbrand je veel calorieën. Maar wat kun je dan het beste eten? Het is in ieder geval niet gevaarlijk, maar dat wil niet zeggen dat zwemmen met een volle maag erg comfortabel voelt. Het kan bovendien je sportprestaties beïnvloeden, omdat je lichaam energie nodig heeft voor het verteren van voedsel.

vrijdag 16 september 2022
Lizz