Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Duiken in de winter?Nu de tempraturen zo koud zijn denken veel mensen dat ze niet kunnen gaan duiken. Dat is echter niet zo. Wij leggen je uit hoe je ook tijdens deze tempraturen veilig kunt gaan duiken met de beste duikspullen. 
 

Droog duiken

Je kan natuurlijk in een duikpak kort onder het ijs duiken, maar het is veel beter om een droogpak van neopreen, trilaminaat of welk materiaal dan ook, dat maak namelijk niet veel uit. Wat veel belangrijker is de kleding die je onder het pak aan hebt. Je wilt het namelijk wel warm hebben en warm blijven. Het is heel slim om een warmte-element te gebruiken, tegenwoordig verkrijgbaar als warmtevesten of zelfs hele warmte pakken. Ook sokken en handschoenen zijn verwarmend. Door je goed aan te kleden verklein je de kans op onderkoeling. Dat is namelijk heel gevaarlijk. Binnen een paar minuten kun je niks meer met je vingers en mentaal ga je slecht functioneren en de kans is ook groot dat je, je bewustzijn gaat verliezen. Dat wil je natuurlijk niet want dat is levens gevaarlijk.


 
 
 
 

Ga absoluut niet alleen duiken

Veel mensen vinden het logisch maar het gebeurt nog te vaak. Ga absoluut niet alleen duiken. Het is van belang dat er altijd een tweede team klaarstaat om het oog op de veiligheid. Dit team bestaat uit drie mensen. Als de duikers geen lijnsignalen meer geven of na een noodsignaal niet naar de opening getrokken kunnen worden, wordt het veiligheidsteam ingezet. In de praktijk kunnen twee teams elkaar afwisselen. Maar naast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals de aanwezigheid van de zuurstofkoffer en een noodplan, wordt ook aangeraden om een ladder bij de hand te hebben voor het geval het ijs het niet houdt. 

 
 
 
 

Veiligheid na het duiken

Ook na het duiken is het belangrijk om goed op de veiligheid van jezelf maar ook van anderen te letten. Zodra je uit het water bent moet je meteen de kraan van de fles dicht draaien en de inflatorslang los maken. Anders zijn deze materialen binnen een paar minuten een stuk ijs. Dat geldt ook voor de rits van je duikpak. De rits is wel een iets ander verhaal, deze mag je pas openmaken als je van het ijs af bent. Verder zijn er nog meer dingen die je kunt doen om het veiliger te maken. Zet de bijt af. De bijt is het gat in het ijs waar je het water in bent gegaan. Als je de bijt af zet met takken of afzetlint. Is de kans veel kleiner dat er iemand in valt. Zodra je al deze stappen gedaan hebt kan je lekker een mok warme chocolademelk drinken voor de kachel. 

 
 
 
 

Doe een opleiding ijsduiken

De kans is erg groot dat je het hier wel mee eens bent. Doe een cursus met theorie en praktijk voordat je gaat ijsduiken. Deze cursussen kosten rond de €200,-. Door deze cursus kan jij veilig gaan ijsduiken. Vaak denken mensen dat ze het wel kunnen maar doordat ze te veel zelfvertrouwen hebben brengen ze wel anderen in gevaar. Het gaat niet altijd om je eigen veiligheid maar ook om die van andere mensen.

 
 
 
 

 

vrijdag 12 februari 2021
Lizz