Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

De zon en jouw huid

Wie houdt er nou niet van een paar heerlijke zonnestralen? De zon is warm, wekt een vrolijk gevoel op en is gezond voor ons lichaam. Toch heeft de zon ook haar slechte kanten, vooral voor onze huid. Daarom is het belangrijk om je huid goed te beschermen.

 

Wat doet de zon eigenlijk?

De zon zendt drie soorten straling uit: infrarood, zichtbaar licht en ultraviolet (UV). UV-straling wordt weer ingedeeld in 3 soorten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C straling is de krachtigste vorm, maar deze bereikt de aarde niet. UV-B wordt voor het grootste deel door de dampkring tegen gehouden, maar als er geen wolkje aan de lucht is dringt er toch veel UV-B straling door op het aardoppervlak. UV-B straling is de grootste veroorzaker van huidkanker en zonnebrand. UV-A bereikt de aarde heel makkelijk en is de minst schadelijke vorm. Ben je heel veel blootgesteld aan UV-A dan kan het wel leiden tot zonnebrand en huidkanker.  
 

De goede kant van UV-Straling

UV-straling is essentieel voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Krijg je niet genoeg vitamine D binnen? Dan kan dit ervoor zorgen dat je botten niet goed ontwikkelen. Maar bij normale blootstelling aan de zon wordt er ruim voldoende vitamine D aangemaakt. Bovendien heeft UV-straling een ontstekingsremmende werking op de huid.
 

De slechte kant van UV-straling

Door UV-straling kan het DNA veranderen. Bij grote verandering in het DNA kan de huidcel sterven, in sommige gevallen kan deze beschadiging tot huidkanker leiden. Daarnaast breekt UV-straling de elastinevezels af, dit zijn vezels die de huid soepelheid en veerkracht geven. Als er meer elastine wordt afgebroken dan dat er gemaakt wordt ontstaan er rimpels. 
 

Waar moet je op letten als je gaat zonnen?

De plaats waar je je bevindt.
Hoe dichter bij de evenaar je je bevindt, hoe meer UV-straling de aarde bereikt. Daarnaast is er hoog in de bergen meer UV-straling dan op zeeniveau. Hier wordt er namelijk minder UV uit het licht gefilterd. Pas op voor sneeuw, water en zand, UV wordt hierdoor weerkaatst en hierdoor verhoogt de UV-straling!
Het tijdstip
In de zomer is de hoeveelheid licht groter dan in de winter. Daarnaast staat de zon midden op de dag recht boven de aarde en hoeft er maar een korte afstand door de dampkring worden afgelegd. 
 

Bescherming tegen de zon

Het dragen van kleding is heel nuttig tijdens zomerdagen. Daarnaast kan het dragen van een hoed of pet ook veel UV-straling tegenhouden. Vooral als je haar kort is of als je kaal bent is het van groot belang. Mijd de zon rond het middaguur, in Europa is dit tussen 12:00 en 15:00. Smeer je op een zomerse dag in met zonnebrandcrème, ook als je in de schaduw zit! Voor het beschermen van je ogen is een zonnebril essentieel. 
 
Welke beschermingsfactor (SPF) moet ik kiezen? 
Huidtype 1 (zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)               - Factor 30
Huidtype 2 (licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)          - Factor 15-20
Huidtype 3 (vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, bruint makkelijk)    - Factor 5-10
Huidtype 4 (iets getint huidtype, verbrand vrijwel nooit, bruint snel)    - Factor 5-10
KInderen tot 16 jaar ongeacht huidtype                                                - altijd factor 30 >!
 
 
zaterdag 26 mei 2012
Nena
zon, huid, zwemkleding