Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

5 tips om sneller te leren zwemmen

Wedstrijdzwemmen is iets heel anders als het recreatieve baantjes zwemmen. Veel mensen denken dat ze dat wel ‘even’ leren. En dat ze het snel onder de knie hebben. Maar dit kan voor veel mensen zwaar tegen vallen. Wil jij graag tips om je snelheid te verbeteren tijdens het zwemmen? Wij geven je 5 tips om sneller te leren zwemmen.

 

Zwem met een schema/begeleiding

Zoals wat voor elke andere sport geldt, bouw het op. Je gaat ook niet in 1 keer beginnen met 10 kilometer hardlopen. Je begint rustig en begint misschien met 1 of 2 kilometer. En zo probeer je steeds verder te lopen. Probeer dus ook in het zwemmen te werken met een opbouwschema. Op internet zijn diverse zwemschema’s te koop of gratis te downloaden. Hierin wordt je stap voor stap begeleid richting het behalen van een doel die jij voor jezelf gesteld hebt. Wil je zelf aan de slag? Breng dan ook variatie in het zwemmen aan. Doe bijvoorbeeld aan intervaltraining of doe af en toe een sprint-training. Hou het dus niet bij de standaard hoeveelheid banen zwemmen, maar varieer een beetje. Je kunt zowel variëren in de afstand, maar ook in de snelheid. Daag jezelf uit. 

 

 

                                        

 

Focus op techniek

Zwemmen is en blijft een technische sport. Het kan maar niet vaak genoeg benoemd worden. Techniek bepaalt allen in het zwemmen. Tuurlijk als je heel veel kracht kunt zetten zul je in het begin harder gaan dan iemand zonder deze kracht. Maar uiteindelijk is kracht maar een klein onderdeel. Met een goede techniek bereik je veel meer. Wil je dus echt sneller zwemmen? Investeer dan in een paar goede lessen of cursussen. Herhaal het na een periode ook nog eens weer, want je zult zien dat je in de loop van de tijd toch weer wat techniek verliest.

 

Slagen tellen

Geen mogelijkheid of geen middelen om een cursus te doen of met schema’s te werken? Een makkelijke ‘doe het zelf’ verbetering is slagen tellen. Houd voor jezelf de tijd bij op een baantje en tel ondertussen het aantal slagen dat je maakt. Probeer daarna in minder slagen, maar wel in dezelfde tijd de overkant te halen. Gaat dat goed? Top! Dan haal je dus meer efficiëntie uit je slag en kun je vanuit daar proberen sneller te zwemmen.

 

                                   

 
 

Stel realistische doelen

Blijf wel realistisch. Het kost gewoon veel tijd en training voor een relatieve minimale verbetering. Stel jezelf wel realistische doelen. Meet jezelf eens op een 100m en op een 500m en schrijf deze tijden op. Meten is weten. 

 

Doe het rustig aan

Los van jezelf de tijd geven, zijn rustige trainingen ook heel belangrijk. Je kunt niet iedere training als een malle gaan sprinten of volle bak door zwememn in de hoop dat je dan sneller wordt. Zoals in hardlopen de term ‘vogeltjes kijken’ geldt, geldt ditzelfde principe voor het zwemmen. Langzame sets verhogen je inhoud. En die inhoud heb je juist weer nodig om sneller te kunnen worden.

maandag 5 september 2022
Lizz