Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Over de pareo

 

Heb jij wel eens gehoord van de pareo? Het is misschien niet een kleding item die je snel tegenkomt maar wel ontzettend mooi! Wij gaan je vertellen hoe de pareo is ontstaan en hoe je hem tegenwoordig nog steeds heel vet kan stylen.

 

Pareo is een verengelsing van het Tahitiaanse woord pāreu dat een soort omslagkledingstuk is. Oorspronkelijk verwijst het naar een vrouwenkledingstuk van de Cookeilanden en Tahiti. Als een man het draagt, heet het een maro, maar dan is het eigenlijk een lendenboek. 

 

Tegenwoordig is de pareo een algemene benaming voor een omslagrok of omslagjurk. Het kledingstuk is verwant aan de Maleise sarong, Samoaanse lava-lava, Tongaanse tupenu en soortgelijke kledingstukken die in gebruik zijn op de Pacifische eilanden bij de oorspronkelijke bewoners van Hawaï, op de Marquesaseilanden, bij de Maori in Nieuw-Zeeland en op de Fiji. 

 

Etymologie 

Het Tahitiaanse woord is pāreu. De laatste ‘e’ en ‘u’ worden apart uitgesproken. Waar de uitspraak ‘pareo’ vandaan komt is niet duidelijk. Beide termen werden al in de 19e eeuw gebruikt. Het Nederlandstalige reisliteratuur tijdschrift ‘De Aarde en Haar Volken’ uit 1887 had een paar artikelen over de zuidelijke oceanen. Sommigen spraken van pāreu, anderen van pareoe. ‘Pareo’ kan worden beschouwd als de Engelstalige vorm van het woord. Het Nederlandse meervoud is dan pareo’s. 

 

 

Oorspronkelijke stijlen 

De Tahitiaanse pāreu behoort to de meest kleurrijke van heel Oceanië. Bloemmotieven (de hibiscus in het bijzonder) of traditionele tappatronen werden gedrukt in felle kleuren op een katoenen doek van ongeveer 90 tot 120 cm breed en 180 cm lang. Hoewel veel van deze kledingstukken in China gemaakt worden, komt tegenwoordig steeds meer uit Tahiti zelf. 

 

Een pāreu kan op veel manieren gedragen worden. Vrouwen wikkelen hem meestal rond hun bovenlichaam, onder de armen, vanaf hun borsten tot boven de knieën. Een andere mogelijkheid is de doek van achter naar voren te slaan, over de brost te kruisen en in de nek samen te knopen. Ook wordt hij om de heupen geslagen zodat alleen het onderlichaam en de dijen worden bedekt, dan is het meer een lange omslagrok. 

 

Mannen dragen hem ook wel als een korte rok, of maken er een soort korte broek van. Dit is vooral gewenst bij het vissen of werken in de bossen, waar de vrijheid van beweging van de benen nodig is. Tijdens koelere avonden thuis kan een pareo ook gedragen worden als een lange rok. 

 

De uiteinden van de pāreu zijn normaal gesproken niet zichtbaar, maar worden op de plaats gehouden door de stof zelf. Er worden geen spelden of gespen gebruikt. Alleen wanneer de pāreu wordt gedragen om de nek of over de schouders, kunnen de uiteinden aan elkaar geknoopt worden.

 

De pareo van nu

Tegenwoordig word ook nog steeds veel de pareo gedragen op allerlei verschillende manier. En zijn er ook allemaal verschillende patronen en maten beschikbaar. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje in onze webshop. De pareo is ideaal als je bijvoorbeeld zin hebt in een drankje maar niet in je bikini het hele strand over wilt. Dan kan je gewoon de pareo omknopen. Ook kan een pareo goed beschermen tegen de zon, maar is niet al te warm op de hete dagen.

 

 
 
 
 
vrijdag 29 april 2022
Lizz