Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Geloof niet in deze 5 zwembad fabels!

Zelfs al ben je geen fervent zwemmer of zwemster, dan nog ken je vast onderstaande zogenaamde zwembadetiquettes wel. Je moeder zei het vroeger misschien steevast, of je hebt het ergens gelezen en bent erin gaan geloven. Sommige sprookjes zijn meer een last dan een lust, vandaar dat we graag de meest bekende zwembadmythen voor je onderzoeken zodat je voortaan zelf wel weet wat waar is en wat niet. Het zorgt in elk geval voor een opgeluchter gevoel en schept de nodige duidelijkheid.

 

Geloof niet in deze 5 zwembad fabels


1 Het water verkleurt als je erin plast
 

Misschien ken je nog wel meer variabelen op bovenstaande mythe. Mij werd ooit als kind verteld dat als ik in het water zou plassen, iedereen dit kon zien. Mijn fantasie nam een loopje met me en ik zag al het schrikbeeld voor me dat ik omgeven zou zijn met fluoriserend gekleurd water nadat ik stiekem een plas zou hebben gedaan in het zwembadwater. Ik ben dit de rest van mijn leven niet meer vergeten en in plaats van zelf eens onderzoek te doen naar het hoe en wat, ben ik het gewoon gaan geloven. Arme ik. Het is gewoonweg niet waar dat water verkleurt na een plas, het enige wat kan gebeuren is dat je urine donkerder is dan het water en dit dan enigszins te zien is voor de mensen die op dat moment onder water rond je benen zwemmen. Het schijnt dat 19% van alle volwassenen wel eens in het zwembadwater hebben geplast en heb je hier ooit iets van gemerkt? Nee? Juist! Mythe nummer 1 niet meer geloven dus!

 

2 Ruikt het sterk naar chloor? Dan is het zwembad lekker schoon!
 

Raar maar waar, maar een zwembad dat niet zo sterk naar chloor ruikt schijnt toch een stuk hygiënischer te zijn. Een sterke chloorlucht wijst juist op een grotere concentratie urine en ziektekiemen. Wat je namelijk ruikt is de chemische reactie tussen chlorine en de bacteriën en chemische producten die we op ons lichaam dragen. Nu willen we natuurlijk niet je zwempret vergallen als het een keer sterk naar chloor riekt (hey, misschien is de schoonmaker wel net enthousiast aan het sproeien geslagen met de chloorspuit), maar het is misschien toch beter om eens te zoeken naar een ander zwembad als die van jou steeds zo, eh...proper stinkt. Bovendien is chloor helemaal niet zo heel goed voor je zwemkleding, tenzij je chloorbestendige badmode draagt natuurlijk.

 

    

 

3 Ga niet meteen zwemmen na het eten, want anders...
 

Dit is ook een bekende: vrijwel iedereen heeft geleerd dat je maar beter niet kan gaan zwemmen als je net je eten op hebt en dat je beter een uur kunt wachten. Dacht jij ook dat het gevaarlijk is als je dat wel zou doen? Ik dacht zelfs een lange tijd dat je dan misschien wel zou kunnen verdrinken. Geen idee waarom precies, maar ergens klonk het wel logisch en mijn idee was denk ik dat je, net als de wolf met de buik vol stenen in het sprookje van Roodkapje, prompt naar de bodem zou zakken als je eten zwaar op je maag zou liggen. Fijn dat we dat sprookje dan nu uit de wereld kunnen helpen. Het enige wat er kan gebeuren is dat het bloed wordt weggeleid van je spijsvertering (door alle lichaamsbeweging) en naar je ledematen wordt gepompt en het half verteerde eten je misselijk kan maken. Maar of dat waar is?

 

4 Je haar wordt groen door het chloor
 

Naast het feit dat chloor je haar niet groen kleurt, moet ik er ook bij zeggen dat je haar ook echt niet knalgroen zal worden als het wel zo zou zijn. Vaak wordt er nogal lichtelijk overdreven, nietwaar? Het ergste wat je kan overkomen is dat blond haar een groene gloed kan krijgen. En waar krijgt je haar die groene gloed van? In het zeldzame geval dat er koper in het water zal zitten. Het kan in het water komen door koperen leidingen of algenbestrijders. Algenbestrijders bevatten koper en worden voornamelijk gebruikt in buitenzwembaden. Dus zwem je binnen, dan is er al helemaal weinig reden tot paniek. Het kan dus ook net zo goed onder je eigen douche gebeuren als je koperen leidingen hebt. Het schijnt dat ketchup in je haar de oplossing is om die groene gloed weer weg te krijgen. Zie je; zelfs al heb je pech, kan je ook nog eens lol hebben!

 

5 Douchen voor je het water induikt? Nee joh!
 

Jawel! Jawel! Er zijn natuurlijk niet directe levensgevaarlijke gevolgen als je je niet doucht voor je het zwembad induikt, maar toch is het belangrijk voor jou én je medemens. Laten we het houden op hoffelijkheid én rekening houdend met wat je geleerd hebt van mythe 2. Zelfs al zou je heel keurig hebben gebadderd in de ochtend, dan nog is het fijn dat je alle natuurlijke lichaamsoliën, zweet en andere vloeistoffen van je lichaam afspoelt. Dus: ga minimaal 15 seconden onder een goed warme douche staan. Zo blijft het zwemwater schoner en is het makkelijker te desinfecteren met minder chemicaliën en is het prettiger om in te zwemmen.

 

Zo, nu ben je maar mooi op de hoogte van al deze fabeltjes. De volgende keer kan je lekker alles negeren en weet jij wat er wel waar is en wat niet en waar je je wel zorgen om moet maken en waarover niet. Als je bikini, badpak of zwembroek maar goed zit, dan is er vrijwel niets wat je in de weg staat om een heerlijke duik te nemen!

 

 

 

 

woensdag 4 december 2019
Roos
zwembad etiquette, fabels, chloor, groen haar, plassen in zwembadwater