Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Was adviezen en tips voor schone zwemkleding

Of je nou een goedkope bikini of zwembroek koopt of een dure, als hij je goed past en je er blij mee bent, dan wil je dat hij zo lang mogelijk mooi blijft. Ook na een zomerlang wassen en drogen, zodat je er in het najaar (in bijvoorbeeld het zwembad) ook nog plezier van hebt. Chloor, zand, hoge temperaturen en zonnebrand kunnen best belastend zijn voor zwemkleding, dus het is goed om te weten hoe je die het beste kunt verzorgen en wassen.

 

Was adviezen en tips voor schone zwemkleding


 

Met de hand of met de wasmachine

We behandelen in dit artikel 2 manieren waarop je zwemkleding kunt wassen; met de hand en in de wasmachine. Het zijn simpele, maar belangrijke handelingen. Het is daarom van belang dat je goed de stappen volgt en niet zomaar wat doet, want badkleding is nu eenmaal delicate stof en een fatale fout zit in een klein hoekje. Een te hoge temperatuur, een te ruwe behandeling en je bikini of badpak kan gaan lubberen of verbleken, dus volg ons advies goed op en je bent verzekerd van een goed schoon resultaat waarbij je geliefde zwem- en strandmode in nieuwstaat is gebleven!

 

 
BENCH bustierbikini 2-delig bikinisetje in wit of roze Beugelbikini met gekleurde print en omslagband

Dit is de reden waarom je direct moet handelen

Bijna elke zwemkledij bevat spandex of Lycra, dus snel schoonmaken is belangrijk. Transpiratie en vet reageren met de elastische vezels waardoor ze gaan rekken, dus het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Het chloor in zwembaden en bubbelbaden kan de elasticiteit van een badpak schaden en ervoor zorgen dat de stof van kleur verandert. Witte zwemkleding is bijzonder gevoelig voor chloor en wordt geel omdat chloor de witte vezels rondom de binnenste gele kern van synthetische vezels ‘’weg eet’’.

 

Spoel je badkleding onder de douche goed uit

 

Wat iedereen meteen moet doen na het zwemmen

Of je nu in het zwembadwater hebt gezwommen vol chloor (of zout) of in de zee of een meertje; stap zo snel mogelijk onder een lauwe douche om jezelf en je bikini, badpak of zwemshort af te spoelen. Is er geen douche, spoel dan je zwemkleding onder een kraan en stop het daarna in een plastic zak en voer zo snel mogelijk thuis 1 van onderstaande stappenplannen uit.

 

METHODE 1: Bikini, zwembroek of badpak met de hand wassen

 

Zwemkleding met de hand wassen

 

 • Zodra je thuis bent spoel je je zwemkleding nog even goed onder een lopende kraan met koud water en week het dan 30 minuten in een teil met wederom koud water.
 • Gewoon water verwijdert niet al het zout, vet en chloor. Vul je teil opnieuw met koud water en voeg slechts een kleine eetlepel vloeibaar wasmiddel of milde zeep toe. Gebruik geen poeders omdat ze mogelijk niet volledig oplossen of goed wegspoelen. Je kan trouwens ook een beetje shampoo gebruiken om je badkleding te wassen (maar gebruik nooit haarconditioners).
 • Draai je badkleding binnenstebuiten en dompel het onder in het sopje. Zwiep enkele minuten heen en weer en spoel vervolgens goed. Knijp en druk voorzichtig, maar wring het water niet uit de stof. Spreid je bikini/badpak daarna op een droge handdoek en laat drogen. Let op: niet in direct zonlicht. De UV-stralen van de zon kunnen de vezels in je zwemkledij zowel vervagen als breken. Gebruik ook nooit een wasdroger!
   

     

 

METHODE 2: Zwemkleding in wasmachine wassen

Je kunt je zwemkleding in de wasmachine wassen als je het teveel gedoe vindt om met de hand te wassen. Maar er zijn wel regels aan verbonden, want een gewone was draaien kan niet. Houd je je aan onderstaande wasvoorschriften en tips, dan is er niet veel aan de hand en heb je weer een mooie schone bikini die nog steeds mooi van vorm is. Voordat je begint moet je deze dingen goed weten:

 

 • Het spreekt voor zich dat je een koude, voorzichtige wascyclus / wasprogramma moet volgen. Met de meeste wasmachines kan je een stapje verder gaan en het centrifugeren helemaal overslaan. Als je je zwembroek in een netje doet en het centrifugeren overslaat, zal dit praktisch net zo zacht zijn als je met de hand zou wassen in de gootsteen of een teil. Elke 4-5 wasbeurten kan je warm water gebruiken, maar doe dit niet vaak. Het zal het elastiek en de algemene look van je badkleding verpesten.
 • Als je een badpak/tankini of bikini in de wasmachine wast, kan je ook meteen je handdoeken in de trommel doen om het op te vullen. De strandlakens zorgen voor extra vulling en beschermen je zwemkleding in het proces.
 • Een andere slimme zet is om te investeren in een wasmiddel dat is ontworpen voor fijne was. Het gebruik van bleekmiddel en bepaalde wasmiddelen kan je zwemkleding beschadigen en de achteruitgang van de stof, de kleur en het elastiek versnellen. Omdat delicate wasmiddelen een beetje prijzig kunnen zijn, kun je in plaats daarvan de doe-het-zelfroute gebruiken en azijn of zelfs gewoon water gebruiken. Het belangrijkste is dat je chloor (of zout) en misschien het belangrijkste van alles, de zonnebrand afspoelt. Zonnebrandmiddelen bevatten ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het weefsel en kunnen leiden tot de uiteindelijke afbraak van het materiaal.
 • Deskundigen raden het gebruik van een netzakje aan om je badkleding van de rest van de lading te scheiden - en deze op een voorzichtig wasprogramma te laten lopen. Anders zal de stof kunnen rekken en het kan anders ook vast komen te zitten of verwrongen worden. De extra grote netzakken zijn groot genoeg om meerdere badpakken in één keer te wassen.
 • Droog zwemkleding nooit in de directe zon en nooit in de droger. De zon en droger ruïneren de vorm en de kleur, en eenmaal vervormd en verkleurd krijg je nooit meer je bikini of zwembroek zo mooi zoals ‘ie was. In plaats daarvan leg je alles plat op een handdoek, zodat het niet uitrekt - en doe dit dan in de schaduw.

 

 
 

10 goede tips voor een lange levensduur van je badkleding:

 1. Gebruik hetzelfde badpak niet vaker dan één keer per 24 uur. Spandex is een geheugengaren, daarom heeft je badkleding 24 uur nodig om te drogen en terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit zorgt ervoor dat je kleding niet vervormt en uitrekt.
 2. Kijk waar je zit. De meeste zwembadranden zijn ruw, zodat je niet uitglijdt tijdens het lopen op de rand. Zelfs als het oppervlak niet te ruw lijkt, kan het je badpak beschadigen, dus ga altijd op een handdoek zitten of liggen. Wees voorzichtig bij het opstaan ​​uit een binnenbad of een bubbelbadbank. Als een zwembroek eenmaal vastzit, kan het niet meer worden gerepareerd.
 3. De combinatie van chloor uit het zwembad, lichaamstranspiratie en zonnebrandlotions is het meest schadelijk voor de stof. Ga dus eerst zonnebaden en daarna pas zwemmen.
 4. Als je slechts één keer per jaar een badpak draagt ​​om te zonnebaden of om naar het strand te gaan, dan kan je overwegen een minder duur badpak te kopen dat slechts een seizoen meegaat. Als je een frequente zwemmer bent en zo’n beetje in een badpak woont, kies dan voor een goed gemaakt, duurder zwempak dat past bij je niveau van activiteit en comfort.
 5. Vermijd contact met olie. Producten op basis van olie zoals zonnebrandcrèmes en lotions kunnen ervoor zorgen dat de elasticiteit van je zwemshort afbreekt, waardoor je zwembroek zijn vorm verliest.
 6. Laat je badkleding na gebruik niet opgerold in een handdoek of badlaken zitten, anders heeft het chloor meer tijd in de stof te dringen en heb je tevens kans dat je badkleding gaat schimmelen
 7. Gebruik geen strijkbout, omdat de hoge temperaturen ertoe kunnen leiden dat je badkleding uit elkaar valt. Wil je de kreukels weg krijgen, spoel dan opnieuw in water.
 8. Gebruik nooit chloor, zelfs niet als je zwemkleding chloorbestendig is. Chloorbestendig betekent niet dat het volledig chloorbestendig is.
 9. Bubbelbaden zijn extreme omstandigheden voor je zwemkleding. Sla de hot tub liever over. Draag indien mogelijk een ouder badpak of bikini in een bubbelbad of hottub. Of spoel je badkleding zo snel mogelijk uit. Kies bij frequent gebruik van de hot tub een pak dat 100% polyester- of chloorbestendig is.
 10. Om verkleuring te voorkomen leg je zwemkleding, meteen na aanschaf, in water met azijn. Neem één eetlepel azijn op een kwart liter water. Laat het een half uur weken en spoel de zwemkleding uit.

Zo, nu je weet hoe je je zwemkleding optimaal kunt verzorgen en er zo lang mogelijk van kunt genieten, is het tijd voor een nieuwe bikini! Heb jij voor komend seizoen al een mooie bikinitop of bikinibroekje gevonden?

 

maandag 22 april 2019
Roos
wastips, wasvoorschriften zwemkleding, zo was je badkleding, bikini uitwassen