Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

30 verfrissende tips bij warm weer

Code heeterdanheet! De temperaturen gaan volgende week al helemaal door het plafond, en het was al zo warm! Pfoeeeehhhhh. Houd je het nog uit in de warmte? Heb je nog genoeg aan een verkoelend drankje en een koud washandje, of is het tijd voor zwaarder geschut en betere trucs en tips voor de komende hittegolf? Goed nieuws dan. We got ‘em all! We zijn uren op internet gaan struinen om de beste tips te verzamelen die je kunnen helpen om een beetje af te koelen. Dan hoef jij al dat werk in elk geval niet meer te doen, daarvoor zijn de temperaturen veel te hoog. Ga lekker liggen in die mooie nieuwe bikini van je (of fijne zwembroek) en lees hier alle verfrissende tips and tricks om de extreme hete dagen die komen een beetje aangenaam door te komen.

 

De 30 beste verfrissende tips bij warm weer

 

Alle tips op een rijtje:

1 Ongeveer 30% van de hitte komt binnen via het zonlicht dat door de ramen naar binnen schijnt. Zorg er daarom altijd voor dat de gordijnen (of luxaflex of lamellen) zo dicht mogelijk blijven tot de zon niet meer door het raam straalt. Gooi de ramen open ’s nachts, of ’s ochtends in de vroegte. Dan is de temperatuur buiten koeler dan binnen en als je de ramen tegen elkaar open zet kan het lekker doorwaaien en afkoelen.

 

2 Truc met ventilator 1: zet een raam open en zet een flinke ventilator op zijn hoogste stand in de deuropening. Deze moet niet in je kamer, maar juist naar de gang of naar de andere ruimte blazen. De ‘’fan’’ zal de warme lucht uit de kamer ‘’zuigen’’ en door dit drukverschil zal er koelere lucht door het raam naar binnen gezogen worden. Ahhh lekker!

 

3 Truc met ventilator 2: zet je ventilator in of bij je raamopening en richt hem naar buiten. Zo blaast hij alle warme lucht terug naar buiten (en komt het niet bij jou naar binnen). Of het echt helpt weten we niet, maar het schijnt een paar graadjes te schelen..

 

 Helderblauwe zwemshort 

 

4 Truc met ventilator 3: een ventilator koelt niet, maar heeft wel een verkoelend effect. Althans…dat geldt niet voor deze truc. Vul een stel (zoveel je wilt) plastic frisdrankflessen met water (niet te vol, anders barsten ze) en zet deze in de vriezer. Een bak vol met ijsklontjes of koelboxelementen werken ook. Plaats de flessen in een bak waarin het condens opgevangen kan worden. Je ventilator zet je achter de bevroren flessen en sluit ook alle ramen en deuren. De lucht van de ventilator zal nu langs de flessen blazen, vervolgens krijg je afgekoelde lucht en heb je je eigen DIY airco! Werkt perfect in een kleine ruimte.

 

5 Truc met de ventilator 4: laat de fan tegen de klok indraaien, er ontstaat dan een frissere luchtstroom die naar beneden gericht is. Dit is veel koeler. Als je de ventilator met de klok mee laat draaien, dan zal de meeste lucht omhoog gaan.

 

6 Elektrische apparaten genereren warmte, dus probeer klusjes als strijken, stofzuigen, werken achter de laptop, de wasmachine gebruiken en iets opwarmen in de oven zoveel mogelijk te vermijden overdag. Als het niet anders kan, probeer dan in elk geval zoveel mogelijk op mobiele apparaten te werken, want die geven minder warmte af. Maar ja, allemaal best logisch toch? Net als dat je warm douchen ook best zo kort mogelijk kunt doen, vanwege al die warmte die het water afgeeft.

 

   

 
 

7 Zorg voor schaduw op je buitenmuren, zodat deze minder snel op kunnen warmen. Na een warme zomerdag blijven de buitenmuren nog een paar uurtjes nagloeien, dus een klimplant of een boom of struik met verkoelende bladeren op een strategische plek scheelt ook qua warmte in huis.

 

8 Spring lekker onder een lauwe douche

 

9 Ga niet onder een parasol zitten, maar in de schaduw van een boom (= veel koeler). Is er geen schaduw, gebruik dan een pet of een zonnehoed!

 

10 Je huid nat houden helpt. IJsjes eten, koud water drinken, gordijnen sluiten etc. zijn allemaal lapmiddelen die bij extreme hitte niet voldoende afkoelen. Leg een koud washandje in je nek, of zet je voeten in een teiltje met water, of houd je polsen onder de kraan. Barst je uit elkaar van de hitte, dan kan je 2 natte washandjes invriezen en die onder je oksels stoppen of koop een icepack bij de drogisterij die je in de vriezer kunt leggen en die voor uren verkoeling zorgt. Deze plekjes niet vergeten te koelen: je polsen, nek, ellebogen, enkels, liezen en achter de knieën.

 

 

   

 

11 Je verliest veel warmte via je voeten en je hoofd. Dus uit die sokken en dichte schoenen en trek luchtige slippers aan! Een natte pet of muts kan ook goed helpen.

 

12 Drink voldoende water, maar geen water met ijsklontjes. Koud water laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen, maar je innerlijke thermostaat in je hersenstam wil daardoor dat dit weer gaat stijgen, met als gevolg dat je het juist heel warm krijgt. IJskoud water zorgt ervoor dat je juist de actieve warmte in je lichaam stimuleert. Drink dus lauwe drankjes. Je lichaam laat daardoor je binnentemperatuur juist dalen.

 

13 Vermijd alle inspanning op de warmste uren van de dag. Blijf in de schaduw tussen 12 uur en 16 uur en doe zo weinig mogelijk. Tijd voor een lekker dutje wellicht?

 

14 Douche met lauw water en droog je niet af, de verdamping zorgt ervoor dat de warmte uit je lichaam wordt onttrokken. Een koude douche kan door het grote temperatuurverschil ook voor uitdroging zorgen. Beter is dus een warme of een lauwe douche, dat net zo’n effect heeft op je lichaam als dat lauwe/warme kopje thee.

 

 

 

15 Sorry guys, maar drink geen alcohol met warm weer. Je bloedvaten verwijden bij hoge temperaturen en dit is in combinatie met alcohol niet echt verstandig. Je huid verliest veel warmte, sneller dan normaal en je zal minder snel merken dat je verbandt én blijf je dus langer in de zon liggen. Niet overtuigd? Beat this: Alcohol wordt na consumptie omgezet in acetaldehyde (zoek dat maar eens op). Het stofje maakt je huid gevoeliger voor zonlicht en richt sneller dna-schade in de huidcellen aan. Zoiets wil je toch niet?

 

16 Let op wat je eet. Koolhydraten + vet = energie > warmte. Eet liever meerdere lichte maaltijden op een dag. Zware maaltijden laten je lichaamstempratuur stijgen omdat je lichaam al dat eten moet verteren.

 

17 Koop een plantenspuit! Vul de spuit met water en zet hem in de koelkast. Zo kan je regelmatig even lekker je gezicht, voeten, nek en haar vochtig maken.

 

18 Slaap een verdieping lager. Warmte stijgt namelijk omhoog, dus de zolder of vliering zal het warmste plekje zijn. Beter is natuurlijk nog om in de kelder te slapen (brr, vast niet zo gezellig) of ga buiten in je hangmat slapen of op de trampoline. Wij hebben dat meerdere keren gedaan, het slaapt superfijn en zacht en niets mooiers dan de zon op te zien komen en/of in slaap te vallen met een twinkelende sterrenhemel boven je. Als je geluk hebt zie je ook nog een vallende ster of een ruimtestation!

 

   

 

19 Draag luchtige wijde kleren van materiaal dat ‘’ademt’’ zoals linnen en katoen of bamboe. Als je een bruine huid hebt, kan het koeler zijn om witte kleren te dragen, dan om helemaal geen kleren te dragen. Immers, wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen hitte juist op. Er is trouwens ook hele goede uv-werende (zwem)kleding, dit is vooral voor kinderen een aanrader!

 

20 Drink je te weinig en krijg je te weinig zouten binnen? Er zijn een aantal fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen op een prettige manier. Het beste is om een watermeloen te eten, maar een suikermeloen, een mango, appel, banaan, aarbeien, frambozen en blauwe bessen zijn ook heel goed om te eten bij warm weerl!

 

21 Draag op tropische dagen geen huidoliën en make-up. Dit isoleert je huid en dat houdt warmte vast. We don’t want that, do we girls?

 

22 Strooi talkpoeder in je huidplooien en plekken waar je veel zweet en voorkom dat het gaat smetten. Onder je borsten, onder je buik, tussen je tenen, achter je knieën..dat soort plekjes.

 

23 Te simpel voor woorden, maar doe je haar in een staart!

 

 

24 Leg je lakens overdag in de vriezer (in een plastic zak) en geniet voor je gaat slapen van die heerlijke verkoeling.

 

25 Gebruik je good old kruik als ice pack. Vul hem met water en leg hem in de vriezer, et voila!

 

26 Draai je kussen om, zodat je op de koele kant verder kunt slapen

 

27 Maak een paar sokken nat en trek die aan. Voor wat extra effect richt je je ventilator op je voetjes. Hoe dit werkt? Zolang je sokken nat zijn verdampt er water en dit koelt je huid, waardoor je hele bloedsomloop afkoelt. Niet fijn qua gevoel die natte sokken, maar wel lekker koel dus! ;)

 

  

 

28 Slaap onder lakens van katoen of bamboe (stof dat ademt). Dit scheelt reuze!

 

29 Een slaaptip uit de tropen? Maak een grote handdoek nat en droog deze totdat deze niet meer drupt. Gebruik deze handdoek als laken, deze zal je zeker de halve nacht koel houden.

 

30 Last but not least: Blijf rustig! Bestel een mooie bikini, ga op je stretchbed liggen (in de schaduw) en geniet, geniet, geniet! Voor je het weet wens je jezelf weer naar deze tijd terug!

 

 Halterbikini in pastel oranje van PHAX (2-delig)   

 
 

 

 

 

zondag 23 juni 2019
Roos
verkoeling bij hitte, verkoelende tips, verfrissende tips en trucs, verkoeling in huis, afkoelen