Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Waar is jouw zwemkleding van gemaakt?

 

Om te zwemmen is het natuurlijk leuk en handig om een mooie en kwalitatieve zwem outfit te hebben. Maar waar is je zwemoutfit nou eigenlijk van gemaakt? En heb je voor zwemsporten andere zwemkleding nodig dan voor hobby zwemmen? Wij gaan het je allemaal vertellen.

 

Wat zit er in zwemkleding?

Zwemkleding wordt meestal gemaakt van een mengsel van de synthetische textielvezels elastaan, polyamide en polyester. Voor het maken van deze textielvezels zijn chemische stoffen nodig, zoals oplosmiddelen bij het maken van het garen. In plaats van elastaan, zie je soms op het label de merknaam Lycra staan. Elastaan (of Lycra) is een heel rekbaar textiel en zorgt ervoor dat je zwemkleding elastisch is. In plaats van polyamide zie je op sommige labels de naam Nylon staan.

 

In zwemkleding zitten vaak chemische stoffen die ervoor zorgen dat de stof zacht en elastisch is. Kleurstoffen in de zwemkleding geven de stof een leuke kleur of print. Ook zitten er vaak anti kreukmiddelen en parfums in zwemkleding.

 

Zijn de stoffen in zwemkleding veilig? 

Je kan allergisch zijn voor kleurstoffen in zwemkleding. Je huid raakt dan geïrriteerd en soms krijg je last van eczeem. Vaak gaat het om een allergie voor een blauwe kleurstof. Deze kleurstof geeft je zwemkleding een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur. Ben je gevoelig voor kleurstoffen, gebruik dan geen donker geverfde zwemkleding. Ook andere chemische stoffen in zwemkleding kunnen voor huidirritatie zorgen. Sommige mensen krijgen huidirritatie van anti-kreukmiddelen of parfums die nog op nieuwe zwemkleding zitten. Soms helpt het om de nieuwe zwemkleding eerst te wassen.

 

Halterbikini in pastel oranje van PHAX (2-delig)

 

Verschil tussen sport zwemkleding en normale zwemkleding

Er zit zeker een groot verschil tussen sport zwemkleding en normale zwemkleding. Bij normale zwemkleding gaat het er vooral om of het er leuk uitziet. Bij sport zwemkleding is dat een stuk minder belangrijk en gaat het er vooral om dat het goed zit en dat je er goed in kunt bewegen. 

 

Wat is belangrijk bij sport zwemkleding? 

Laten we het eerst over comfort en het selecteren van de juiste maat hebben, we moeten onderstrepen dat deze thema's een essentieel onderdeel zijn van het bereiken van het maximale potentieel van je race zwemkleding! Concurrerende badkleding is ontworpen om als een "tweede huid" te voelen, wat betekent dat er niet veel ruimte is in termen van maten. Zorg ervoor dat je jezelf meet voor de aankoop en vergelijk dit met de matengids van het product (let op dat alle merken verschillend zijn, een maat 20 in een merk kan anders zijn dan een maat 20 van een ander merk). We raden je aan om de eerste keer dat je je zwemkleding aandoet de tijd te nemen. Het kan vaak ongeveer 15 minuten duren om een technisch pak aan te trekken. Trek de zwemkleding niet met scherpe nagels aan om scheuren te voorkomen!

 

 
 
 
 
 
woensdag 30 maart 2022
Lizz