Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Geschiedenis badpak

 

Een badpak is het perfecte zwem item, het zit lekker en is er in allerlei verschillende soorten te krijgen tegenwoordig. Maar hoe is de badpal eigenlijk ooit ontstaan?

 

Geschiedenis van de badpak 

Laten we eerst even terug in de tijd gaan en kijken hoe het badpak eigenlijk ooit is ontstaan. In de geschiedenis van de badmode was er een ontwikkeling van badkleding naar badpak. Voordat er badpakken waren droegen vrouwen brede, losse hemden tijdens het baden die reikten tot de enkels. Het waren vooral lange badhemden en pakken. Het was destijds de mode om niet bruin te worden, omdat men dan zou lijken op een arbeider. De pakken waren behoorlijk warm, want ze waren van wol gemakt. Ze waren niet erg geschikt om mee te zwemmen. De kleuren waren meestal hetzelfde, namelijk rood, blauw of zwart. 

 

Flatterend Opera badpak voor grote en kleine maten met sportieve strepen

 

Het eerste badpak bestond uit meerdere delen. Aan het eind van de 19e eeuw werd er een badpak ontworpen dat maar uit 1 deel bestond. Het was een soort kostuum met een kraag en een broek tot over de knieën. Deze badpakken werden ook door heren gedragen. Als men ermee wilde zwemmen, dan kon men de kraag en de mouwen eraf halen. In de loop der tijd werden de badpakken steeds korter. Doordat een dame met een kort badpak een belangrijke zwemwedstrijd won, werd het korte badpak een rage. De mouwen werden schouderbanden. Ook werden er telkens meer draadjes en siervoorwerpen aan gehangen. 

 

Het was niet gemakkelijk om in een badpak van wol te zwemmen, omdat de stof er zwaar werd. Daarom zocht men naar nieuwe materialen. Tricot bleek geschikter dan wol, want het was lang niet zo zwaar. 

 

Nog steeds werd het badpak in de loop der jaren korter. In de jaren dertig kwamen de eerste badpakken met een blote rug. Ook kwam er weer een 2-delig badpak, de bikini. Er kwamen steeds meer badpakken die rond de armen en schouders geen stof meer hadden. Dat was vooral populair in de jaren zeventig. Badpakken hadden vanaf deze tijd weinig stof, want nu wilde men juist bruin worden. Aan het eind van de twintigste eeuw werden er steeds meer badpakken ontworpen voor de snelheid die ergonomisch aan het lichaam passen, met veelal een zogenaamde ‘racerback’ met gekruiste schouderbanden die de schouderbladen vrij houden vier een betere bewegingsvrijheid. 

 

De huidige badpakken zijn meestal gemaakt van moderne rekbare stoffen als lycra (polyamide en lasthaan) of polyester, en zitten vaak strak aansluitend om het lichaam. Een lichaam’s bedekkende vorm hiervan is de boerkini, een badpak dat lange mouwen en lange broekspijpen heeft. 

 

De laatste jaren zijn er buiten de specifieke modellen die in de zwemsport worden gebruikt door mannen ook voor hen recreatieve zwempakken te koop. Het gaat hier om strak aansluitende simpel vormgegevens badkleding die het lichaam accentueert. In tegenstelling tot de wedstrijdzwempakken hebben deze geen korte broekspijpen maar gelijkt het pak op een simpel vormgegeven damesmodel.

 

donderdag 31 maart 2022
Lizz