Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

UV beschermende kleding of zonnebrand?

Dat we ons goed moeten insmeren als we de zon in gaan, dat weten we inmiddels wel. Dat er zelfs badkleding bestaat die ons beschermt tegen de schadelijke UV straling weten we natuurlijk ook wel, maar weet jij precies hoe dat werkt? En wil je wel eens weten of je moet smeren, of dat je beter een UV beschermende t-shirt kan dragen? In dit artikel kom je erachter!

uv-zwemkleding-hoe-werkt-dat-eigenlijk

Bescherm je goed, maar geniet vooral van de zon

Ten eerste, geniet vooral van de warme zonnestralen! Want dat wordt wel eens vergeten in de artikelen waarin het belang van goede bescherming wordt aangeprezen. Het lijkt wel alsof je bang moet zijn van onze zon. Niets is minder waar, je wordt er juist gelukkig van en het is mega goed voor onze gezondheid. Je moet alleen zorgen dat je huid niet verbrandt. En dat kan je op verschillende manieren voorkomen. Door je in te smeren, door je huid te bedekken of de schaduw op te zoeken. En jij mag kiezen!

De bescherming van UV-kleding

Je insmeren doe je met anti-zonnebrandmiddel. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn blogje ''Adviezen en tips over zonbescherming''. UV-werende kleding heeft een paar voordelen ten opzichte van zonnebrandcrème. Het biedt namelijk een constante manier van bescherming en na het zwemmen verliest het zijn werking niet. Dan zou je toch ook gewoon een T-shirt kunnen dragen, vraag je jezelf dan waarschijnlijk af. Maar er is uiteraard verschil tussen UV-kleding en een normaal T-shirt. Een normaal wit T-shirt heeft een beschermingsfactor van maximaal 10. UV-kleding heeft doorgaans een beschermingsfactor van 60 of 80 (deze wordt vermeld op het etiket in je UV-kleding). Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kan. Met beschermingsfactor 50 kan je namelijk 50x10 minuten in de zon zitten, met een gewoon wit T-shirt dus 10x10 minuten. Reken maar uit!
 
Bescherm je goed, maar geniet vooral van de zon
 

Hoe werkt UV-kleding precies

Okee, allemaal leuk en aardig en duidelijk, maar hoe werkt die kleding dan? Dat zal ik je nu uitleggen. Kledingstukken zijn gemaakt van vezels. Katoen, nylon of polyester bijvoorbeeld. En al deze vezels hebben van zichzelf een verschillende mate van UV-bescherming. Hoe dichter de stof geweven is, hoe meer bescherming het biedt. Ook de kleur en of het kledingstuk nat of droog is speelt mee. Het materiaal waarmee UV-kleding gemaakt is, is simpelweg op al die fronten het meest gunstigst getest in het laboratorium. De stoffen zijn dicht geweven en worden vaak voorzien van zogenaamde UV absorbers of bijvoorbeeld voorzien van Titanium, een stof die ook te vinden is in zonnebrandcrème. De stoffen zijn lichtgewicht, ademend en rekbaar en drogen snel. Daar valt eigenlijk niet tegen op te smeren.
 

Zonnebrandcrème VS UV-kleding

Zonnebrandcrème met SPF30 beschermt voor 97% tegen UVB-straling. UV-kleding biedt evenmin 100% bescherming. Wat wel een groot voordeel is van UV-kleding ten opzichte van zonnebrandcrème: het beschermt ook tegen UVA-straling. Dat is bij zonnebrandcrèmes alleen zo als het apart genoemd wordt op de verpakking. Bij een gevoelige huid kan UV-kleding een oplossing zijn. Ga je maar kort in de zon en je hebt geen zin in een nat pak om je lichaam nadat je gezwommen hebt, dan kan je overwegen crème te gebruiken en deze opnieuw op je huid te smeren zodra je uit het water gekomen bent. Voor kinderen kan een UV-pakje juist ideaal zijn. Niet steeds te hoeven smeren kan dé oplossing zijn als je kindje steeds het water in- en uitloopt.
 
 

Simply enjoy! 

Je moet zelf dus eigenlijk bekijken wat voor jou het beste werkt. Er spelen zoveel factoren mee die ieder voor zich moet afwegen. Bij verstandig gebruik van crème en/of UV-kleding hoef je in elk geval niet bang te zijn dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Door deze blog ben je in elk geval iets wijzer om een nog betere keus te maken. Geniet vooral van de zon (nadat je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen) en simply enjoy! Enne.... op zoek naar naar mooie UV-zwemkleding? We hebben een heleboel keus!
 
 
vrijdag 15 juni 2018
Roos
UV, zwemkleding