Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

6 redenen waarom zwemmen zo gezond is

 
Duik in de wereld van zwemmen en ontdek waarom deze activiteit veel meer te bieden heeft dan alleen verkoeling op een warme dag. Zwemmen staat bekend om zijn veelzijdigheid en positieve effecten op de gezondheid, ongeacht je leeftijd of fitnessniveau. Hier zijn 6 redenen waarom zwemmen een fantastische keuze is voor zowel de geest als het lichaam.
 

1. Een allround spiertraining

Zwemmen is een totale lichaamstraining. Terwijl je door het water beweegt, spannen verschillende spiergroepen zich aan. Je benen schoppen krachtig, je armen maken trekkende bewegingen, je rug draait en je buikspieren spannen aan om je lichaam te stabiliseren. Deze totale lichaamsbeweging zorgt ervoor dat zwemmen een geweldige manier is om spierkracht op te bouwen en je lichaam te versterken. Ja - ook wij hadden hier nog nooit zo bij stil gestaan. 
 

2. Zwemmen voor sterkere botten

Lang werd gedacht dat alleen krachtoefeningen de botdichtheid konden verbeteren, maar recent onderzoek laat zien dat zwemmen ook een positieve invloed heeft op je botten. Een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology onderzocht 3 groepen ratten: een groep die rende, een groep die zwom en een inactieve groep. Hoewel de hardlopende ratten de grootste toename in botmassadichtheid vertoonden, liet de zwemmende groep ook significante verbeteringen zien ten opzichte van de inactieve groep. Dit suggereert dat zwemmen een waardevolle bijdrage kan leveren aan de gezondheid van je botten.
 

3. Calorieën verbranden in het water

Zwemmen is een van de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt, hangt af van de intensiteit van je zwemslagen, maar zelfs met gematigde inspanning kun je aanzienlijke calorieën verbranden. Voor slechts 10 minuten borstcrawl verbrand je al 60 calorieën, terwijl je met de rugslag 80 calorieën verbrandt. Als je liever freestyle zwemt, kun je 100 calorieën verbranden in slechts tien minuten, en de veeleisende vlinderslag kan zelfs 150 calorieën verbranden in dezelfde tijdspanne.
 

4. Effectief verbranden van buikvet 

Biertje hier, chipje daar. Voordat je het weet is je buik gegroeid. Wil je buikvet verbranden? Ook dan moet je baantjes trekken! Onderzoek heeft aangetoond dat zwemmen een hoge mate van energieverbruik vereist, wat kan bijdragen aan het verminderen van overtollig vet, inclusief buikvet. Het constante gebruik van de buikspieren bij het stabiliseren van het lichaam in het water zorgt voor een intensieve training van dit gebied. Door regelmatig baantjes te trekken en een gezond dieet te volgen, verminder je binnen no-time je buikvet en werk je aan een slankere taille.
 

5. Stressvermindering en verbetering van de geestelijke gezondheid

Zwemmen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Regelmatig zwemmen kan leiden tot de aanmaak van gelukshormonen en een algemeen gevoel van ontspanning. De diepe ademhalingstechnieken die nodig zijn bij het zwemmen dragen bij aan een gevoel van kalmte, vergelijkbaar met wat je ervaart tijdens een yogales. De repetitieve bewegingen en het stretchen van je lichaam tijdens het zwemmen kunnen je helpen om stress los te laten en zelfs een meditatief effect op je geest te creëren, wat resulteert in minder spanning en een lager risico op depressie.
 

6. Geschikt voor iedereen, ongeacht beperkingen

As last, but not least: een van de grootste voordelen van zwemmen is dat het toegankelijk is voor mensen met verschillende beperkingen en gezondheidsproblemen. Of je nu herstelt van een blessure, te maken hebt met een handicap, astma of artritis hebt, zwemmen kan een ideale oefening zijn. Het verminderen van de impact op gewrichten maakt het bijzonder geschikt voor mensen met pijnlijke gewrichten. Daarnaast biedt het vochtige zwembadmilieu verlichting voor mensen met astma. Bovendien vergroot zwemmen je longcapaciteit, wat bijdraagt aan een betere ademhaling.
 
Waar wacht je nog op? Duik in dat zwembad!
 
vrijdag 15 september 2023
Ilse